appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

'Overheidscommunicatie versoepelingen laat te wensen over'

ANP
woensdag 21 april 2021 | KRO-NCRV | Redactie Spraakmakers Twitter

De overheid en de instanties zouden beter moeten communiceren over wat er verwacht wordt van burgers en ondernemers bij de aangekondigde versoepelingen. Dat zegt hoogleraar gezondheidsbeleid Erik Buskens in Spraakmakers

Stand.nl: 'We kunnen best verantwoord met de versoepelingen om gaan'
Volgens hem moet het kabinet het besluit om te versoepelen duidelijk uitleggen aan burgers en ondernemers. De persconferentie alleen is daarbij niet genoeg. "Het zou mooi zijn als er net als in Engeland heldere filmpjes en andere communicatiemiddelen worden ingezet, die de hele samenleving bereiken." 

Buskens van de Rijksuniversiteit Groningen denkt dat moet worden uitgelegd welk risico we met zijn allen nemen en hoe we dit in goede banen leiden. "Mensen moeten niet denken: hosanna, we gaan weer los", zegt hij. Het moet duidelijk zijn op welk precaire moment we ons in de crisis bevinden, zodat we vervolgens niet weer in een situatie terechtkomen waarbij de situatie verslechtert. 

Om dit Twitterbericht te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Erik Buskens in Spraakmakers
 Naast heldere overheidscommunicatie denkt Buskens dat ondernemers het vertrouwen aankunnen om de stroom van mensen in de winkels en op de terrassen in goede banen te leiden. In de buitenruimte moeten lokale overheden dit doen. "Op deze manier is het een risico waarvan je kunt stellen dat het tijd is dat we dat gaan nemen."  

'Boa zonder knuppel'

Horecaondernemer Johan de Vos uit Breda is blij dat er weer wat meer kan, maar is "niet heel erg enthousiast" over het feit dat hij zijn terras om zes uur weer moet sluiten. "Ik voel me als een boa zonder knuppel die op een vol strand mensen naar huis moet sturen." 

Hij denkt dat het beter zou zijn geweest wanneer de terrassen wat meer ruimte hadden gekregen. Na acht uur 's avonds gaan mensen volgens hem sneller naar huis. "We moeten niet de illusie hebben dat mensen om zes uur netjes naar huis gaan om daar met één gast de avond af te wachten", zegt De Vos. 

Vertrouwen 

Het is volgens hem de hoogste tijd dat het kabinet de verantwoordelijkheid en het vertrouwen teruggeeft aan de burger. "Er zullen misschien excessen zijn, maar het gros van de mensen zal zich aan de maatregelen houden en het draagvlak zou toenemen."  

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1