Binnenland
NOS

Aantal daklozen gedaald, na jarenlange stijging

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Aantal daklozen gedaald, na jarenlange stijging

Er is een einde gekomen aan de jarenlange stijging van het aantal daklozen in Nederland. In januari 2020 waren er naar schatting 36.000 daklozen, tegen 39.000 in 2018, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

De oorzaak van de daling is niet onderzocht. "We hebben wel gezien dat er vanuit de overheid beleid is gekomen om de stijgende aantallen tegen te gaan, dus het is plausibel om aan te nemen dat dit beleid z'n vruchten afwerpt", zegt Tanja Traag van het CBS.

Jongeren

Vooral het aantal jonge daklozen (van 18 tot 27 jaar) is gedaald. Begin 2020 waren dat er naar schatting 8500, zo'n tweeduizend minder dan in 2016.

In Rotterdam proberen ze dakloze jongeren van straat te krijgen met een proef waarbij zo'n jongere een woning, een geldbedrag en een netwerk krijgt. Verslaggever Roel Pauw ging voor het NOS Radio 1 Journaal langs bij één van de deelnemers:

Het aandeel daklozen met een niet-westerse migratieachtergrond nam wel toe. In 2009 vormden zij 36 procent van alle daklozen, begin 2020 was dat toegenomen tot de helft. Dat betekent bijna een verdriedubbeling, van 6500 naar 18.300. Van de jonge daklozen had 58 procent een niet-westerse migratieachtergrond.

Daklozen met een westerse migratieachtergrond maken 10 procent uit van de totale groep. Dat percentage is sinds 2009 stabiel.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Na jarenlange stijging nu minder daklozen

Ster advertentie
Ster advertentie