Binnenland
NOS

Hoe kijken daklozen aan tegen de avondklok?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe kijken daklozen aan tegen de avondklok?

De avondklok is een onderwerp waar inmiddels al veel over geschreven is, maar wat gaat het nu precies betekenen voor daklozen? Zij staan ook op de lijst van uitzonderingen, samen met gasten van live avondprogramma's en mensen met een essentieel beroep. Daklozen mogen dus gewoon na de avondklok buiten zijn, ook zonder eigen verklaring.

Fred Smit was zelf dakloos en werkt nu met daklozen bij stichting Rechtop in Utrecht. Zij behartigen de belangen van de daklozen. "Dat betekent dat wij de daklozen individueel helpen met de vragen die zij aan ons stellen. En daarnaast proberen we de politiek en beleidsmakers te helpen met het maken van betere keuzes wat betreft de maatregelen voor daklozen”, vertelt Smit in Met Het Oog Op Morgen.

Avondklok heeft gevolgen voor daklozenhulpverlening

Het betekent veel voor Smit, zeker gezien het gros van zijn werk buiten plaatsvind. In de vroege ochtend en in de nacht maakt hij zijn rondjes om te kijken waar mensen opduiken die echt op straat verblijven. "Dan kijken we daarna welke hulpvraag er bij hen is en in hoeverre er ondersteuning nodig is voor hen. Die avondklok gaat ons natuurlijk beperken in die zin, en ook de daklozen. Juist omdat het in veel gemeenten illegaal is om op straat te slapen”, legt Smit uit.

Het risico met de avondklok is dan vervolgens dat de daklozen meer opvallen en daardoor zonder verklaring mogelijk sneller een boete uitgeschreven krijgen. Iets dat zij vanzelfsprekend niet kunnen gebruiken. Het zorgt volgens Smit voor een waterbedeffect. "Het is gek dat je toestaat dat daklozen buiten mogen blijven omdat zij geen keuze hebben, terwijl de gemeenten daklozen vaak wel beboeten voor het slapen op straat. Je bent immers overgelaten aan het begrip dat de agent of de BOA voor jouw situatie heeft."

Het is een onderwerp dat speelt bij dak- en thuislozen. "Zij zitten met de vraag wat het voor hen betekent. Kan ik dan om negen uur 's avonds niet meer naar mijn dealer toe? Is bijvoorbeeld zo'n vraag. Zeker als je drugsafhankelijk bent met een verslaving, dat zorgt ervoor dat mensen echt in paniek zijn als ze hun drugs niet kunnen halen. Dat is wat kan spelen bij zo'n dakloze, los van het oordeel dat mensen daarover kunnen hebben", gaat Smit verder.

Daklozen kunnen buiten blijven, maar riskeren nog steeds een boete

Met de mogelijk nieuwe regel is het in ieder geval mogelijk dat daklozen buiten de verblijven kunnen blijven, mochten zij dat wensen. "Allereerst wil ik wel zeggen dat alle vrijwilligers en medewerkers bij de daklozenopvang al heel lang goed werk leveren. Maar het verblijf waar je zit, 24 uur lang met soms veertig mensen waarvan een groot deel een stoornis heeft, dan is het bijzonder moeilijk om overeind te blijven. En het kan dan zijn dat mensen kiezen om uit de opvang te blijven. Dat snap ik wel, maar dan loop je wel risico om beboet te worden."

Daarom roept Smit op om de buitenslaper ten tijde van een avondklok niet te beboeten, mits natuurlijk wel de overlast wordt beperkt. "Je moet dan wel met richtlijnen komen en met ondersteuning. Er zijn natuurlijk in Utrecht genoeg mensen die helpen en daklozen naar opvangen brengen, maar de hulp en ondersteuning moet algemener. Nog niet zo lang geleden had ik bijvoorbeeld iemand met dertien bekeuringen in één week", vertelt Smit.

De realiteit is echter dat ook de opvang onder druk staat in tijden van corona. Het wordt ondanks de grote inzet van steeds moeilijker om adequaat te handelen. "Het spreekwoordelijke elastiek dat we normaalgesproken hebben was al flink maximaal uitgerekt. Nu staat het elastiek op knappen en dat zorgt ervoor dat de gevolgen groot kunnen zijn voor de daklozen zelf en de mensen buiten."

OOG Daklozen mogen buiten blijven

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie