Binnenland
AVROTROS

Marnix Geus regelde een hotelkamer voor dakloze Paul én haalde 30.000 euro op voor andere daklozen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Marnix Geus regelde een hotelkamer voor dakloze Paul én haalde 30.000 euro op voor andere daklozen

Waar veel mensen door het winterweer naar buiten trekken om een wandeling of sneeuwpop te maken, hebben 40.000 daklozen in Nederland het zwaarder dan ooit. Zo ook dakloze Paul Kole uit Amsterdam. Marnix Geus kwam hem tegen op straat en startte een actie om daklozen een dak boven het hoofd te bieden in deze koude dagen. Geus vertelt over deze bijzondere actie bij Stax&Toine.

"Afgelopen vrijdagochtend heb ik Paul aangeboden een nacht in een simpel hotel te schuilen voor de sneeuw en kou", vertelt Geus. "Als inwoner van de Amsterdamse Pijp kwam ik hem wel eens tegen. Wanneer hij er echt doorheen zit, loop ik wel eens voor hem langs de pinautomaat."

Daklozen

Alleen het bleef niet bij het helpen van één dakloze. De actie van Geus sprak veel meer mensen aan. "Afgelopen jaren heb ik gemerkt dat mensen wel iets willen doen voor anderen, maar niet weten hoe. Als je het klein en persoonlijk maakt dan haken mensen makkelijk aan, zo ook in dit geval."

In eerste instantie begon de actie klein. "Ik dacht: we regelen dat Paul een weekje uit de kou kan zijn en al het geld dat extra binnenkomt, geven we aan bestaande initiatieven. Inmiddels staat de teller op 30.000 euro, en er zijn ook hotels die gratis bedden weggeven aan daklozen", zegt Geus.

Op straat slapen

Volgens Geus hoeft niemand meer op straat te slapen in Amsterdam. "De gemeente heeft de boel op orde. En er wordt door de stad gereden door mobiele teams om ervoor te zorgen dat mensen bij de 24-uurs zorg terechtkunnen. Maar dat is natuurlijk heel iets anders dan een hotelkamer met meer privacy. Inmiddels hebben er afgelopen nachten al negen mensen in hotels kunnen slapen."

Geus roept hoteleigenaren op om kamers beschikbaar te stellen. "Het is niet eng, het zijn gewoon mensen. Het zou ontzettend fijn zijn dat ze tijdens deze vrieskou tot rust kunnen komen."
Dakloze Paul heeft genoten van zijn nacht in het hotel. "Ik heb wel een traantje gelaten toen ik hoorde dat ik hier een week kon slapen", vertelt hij.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie