Binnenland
KRO-NCRV

Broers van Marc de Hond: 'Hij wilde mensen aan het denken zetten, óók over de dood'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Broers van Marc de Hond: 'Hij wilde mensen aan het denken zetten, óók over de dood'

Zeventig procent van de Nederlanders praat niet graag over de dood. Voor presentator en theatermaker Marc de Hond, die vorig jaar juni overleed, was het onderwerp juist geen taboe. Brian en Michel de Hond vertellen in Spraakmakers over de nagedachtenis die hun broer achterliet en hoe ze anderen willen helpen ook iets achter te laten.

Verslaggever Anne van der Veen zoekt deze week voor Spraakmakers uit waarom we zo bang zijn om over de dood te praten. Iemand die wél over zijn naderende dood durfde te praten was Marc de Hond.

De presentator en rolstoelbasketballer liet zich door verschillende mensen interviewen in theaters door het hele land en maakte een documentaire. De Hond deed dat voornamelijk voor zijn jonge kinderen zodat ze later hun vader toch nog kunnen leren kennen. "Híj́ ging dood. Dus als hij vond dat dit nodig was, dan was dat zo", vertelt Michel.

Confronterend

Maar confronterend was het ook. De openheid van Marc de Hond over zijn naderende dood, drukte mensen met de neus op de feiten. "Dat was Marc ten voeten uit. Alles wat hij deed, deed hij honderd procent", vertelt Brian.

"Onze moeder werd ziek toen Marc 1,5 was en ik een paar maanden oud", vertelt Brian verder. "Zij had ter nagedachtenis een cassettebandje ingesproken voor ons. Toen Marc uitbehandeld was – zijn kinderen hadden precies die leeftijd toen bleek dat hij blaaskanker had – dacht hij na over hoe hij ook een soort portret van zichzelf kon achterlaten."

Verhalen van Spraakmakers: Hoe verhouden we ons tot de dood? - deel 4

Geïnspireerd door hun broer helpen Michel en Brian nu uitbehandelde ouders om iets voor hun kinderen achter te laten met de Stichting Komma.

"Daar is helaas grote behoefte aan. Inmiddels hebben we honderd portretten gemaakt in drie maanden tijd." Tijdens de gesprekken merken de broers dat er een taboe op de dood rust. "Wat we vaak horen bij uitbehandelde ouders, is dat mensen in de omgeving niet weten hoe ze ermee om moeten gaan en vervolgens niks meer van zich laten horen."

Praten blijft lastig

Zeker voor mensen die de dood niet van dichtbij meegemaakt hebben, blijkt erover praten lastig. Brian: "Als we er wat meer over kunnen spreken, hoeven mensen die niet lang meer hebben in ieder geval niet in die laatste periode heel krampachtig relaties te onderhouden die daarvoor heel natuurlijk verliepen."

Dat het niet gemakkelijk is voor mensen om over de dood te praten, wist Marc de Hond maar al te goed. "Ik denk dat dit mede Marcs doel was: mensen aan het denken zetten."

Napraten over deze serie?

Wil jij je ervaring delen of ben je nog niet uitgepraat over dit onderwerp? Ga dan naar de Spraakmakers Community en praat na met andere leden en luisteraars.

Ster advertentie
Ster advertentie