appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Ouwehand: niet een beetje klimaatbeleid

ANP
vrijdag 12 maart 2021 | NOS | Redactie

"Steeds meer mensen realiseren zich dat de klimaatcrisis moet worden gestopt. Maar we moeten niet doorgaan met hier en daar een beetje klimaatbeleid en een beetje natuurbeleid, want dat gaat vroeg of laat fout."

Dat zei Partij voor de Dieren-lijsttrekker Ouwehand in het NOS Radio 1 Journaal. Volgens haar moet het radicaal anders. Ze benadrukte dat virologen er al decennia op wijzen dat virussen van dieren op mensen overspringen. "We moeten niet alleen naar hen luisteren als er een virusinfectie is uitgebroken, maar ook hun waarschuwingen serieus nemen." Ze wil dat de bio-industrie verdwijnt en dat de natuur 'echt' wordt beschermd. Want volgens haar zijn dat de twee grote risicofactoren voor pandemieën.

Esther Ouwehand

Naam veranderen

Ouwehand ging ook nog eens in op de vraag van veel mensen of de naam van de partij niet moet worden veranderd, omdat die zou afschrikken. Ze is daar niet voor: "De naam prikkelt om na te denken over waar de Partij voor Dieren voor staat, namelijk dat we ons dringend anders moeten gaan verhouden tot onze leefomgeving. Corona heeft laten zien dat die urgentie alleen maar is gegroeid. We moeten mensen niet zien als een soort alleenheerser van de natuur, verheven boven al het andere leven op aarde."

Ze zei dat haar partij uitgaat van een "ecocentraal denken" en dat diverse voorstellen daaruit voortvloeien.

Mentaal welzijn 

Ouwehand vindt dat in het coronabeleid het 'mentale welzijn' zwaarder moet meewegen. Volgens haar had het sluiten van de scholen een te hoge prijs en ze is ook tegen de avondklok.

Ook de Partij voor de Dieren vindt dat er veel woningen bij moeten komen. "Maar niet op de manier van veel andere partijen" Ze wil de vee-industrie met 75 procent verminderen en een deel van die grond benutten om woningen te bouwen aan de rand van bestaande kernen. Ook zou vrijkomende kantoorruimte kunnen worden benut.

Esther Ouwehand

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1