appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Waarom alleen het minimumloon verhogen werknemers niet gaat helpen

ANP
donderdag 11 maart 2021 | KRO-NCRV | Redactie Spraakmakers Twitter

De PvdA, GroenLinks, SP en D66 willen het minimumloon verhogen. In Spraakmakers een gesprek met drie experts waarom alleen het minimumloon verhogen, werknemers aan de onderkant van de arbeidsmarkt niet gaat helpen. 

Marcel Hielkema, Nic Vrieselaar en Ton Wilthagen over de arbeidsmarkt

Volgens het Nibud komen tienduizenden mensen met een minimumloon structureel elke maand geld tekort, zelfs al vragen ze alle toeslagen aan. "Als je wilt vasthouden aan het principe dat mensen zoveel mogelijk moeten overhouden, dan moet je aan heel veel zaken sleutelen", zegt hoogleraar arbeidsmarkt Ton Wilthagen van de Tilburg University. 

Systemische discussie 

Volgens hem kun je niet simpelweg het minimumloon verhogen, zonder dat je in andere discussies belandt. "Je ontkomt bijna niet aan een systemische discussie." 

Marcel Hielkema van werkgeversorganisatie VNO-NCW illustreert dit aan de hand van een voorbeeld bij hem op de werkvloer. Eén van zijn werknemers kreeg een bonus van 250 euro. "Ze stond huilend bij ons binnen." Doordat ze gekort werd op toeslagen en extra belasting moest betalen, kostte haar dit uiteindelijk 400 euro. "Je kunt dus niet zeggen: laten we er meer geld bij doen, dan is het opgelost." 

Om dit Twitterbericht te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Experts in gesprek in Spraakmakers over het minimumloon
Volgens Hielkema moet voorop staan dat de werknemer er meer aan overhoudt, maar moet "het bonnetje", niet alleen bij de werkgever worden neergelegd. 

Koppeling 

Nic Vrieselaar is senior econoom bij de Rabobank. Hij denkt dat het verhogen van het minimumloon een kostbare aangelegenheid wordt voor de werkgevers, zodra de gekoppelde uitkeringen ook mee groeien. "Als je mensen aan de onderkant van de arbeidsmarkt op deze manier een steuntje in de rug wilt geven, maar daarmee ook de AOW en de uitkeringen verhoogt, dan wordt het een dure ingreep." 

Uitkeringen zijn nu gekoppeld aan het minimumloon; als het ene stijgt, stijgt het andere ook. Voor een partij als de PvdA is die koppeling een belangrijk punt, terwijl de VVD het minimumloon juist wil loskoppelen van de bijstandsuitkering. 

Corona 

Het Centraal Planbureau heeft vóór de crisis berekend dat het verhogen van het minimumloon met mate, niet schadelijk is voor de economie. Dus dat zou in een normale economische situatie geen obstakel zijn. "Punt is of de partijen dat willen doortrekken in crisistijd", aldus Wilthagen. 


Marcel Hielkema, Nic Vrieselaar en Ton Wilthagen over de arbeidsmarkt

 

Spraakmakers bespreekt verkiezingsthema’s

Nog één week tot we naar de stembus mogen. Daarom staan we in Spraakmakers deze week stil bij vijf belangrijke thema’s die een rol spelen bij de verkiezingen. Ghislaine Plag praat met experts over de zorg, de arbeids- en woningmarkt, het klimaat en het onderwijs.

Meer over de thema's:
Woningmarkt: Hoe redden we de woningmarkt?
Zorg: Wat doen partijen voor een gezonder Nederland?
Klimaat: Hoe overbrug je partijverschillen in de energietransitie?
Onderwijs: Wat te doen aan kansenongelijkheid?

 

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1