appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

De retail zegt veilig open te kunnen: 'Het sneuvelt voortdurend bij het OMT'

ANP
maandag 8 maart 2021 | KRO-NCRV | Redactie Spraakmakers Twitter

De winkeliers willen weer open. Branchevereniging InRetail heeft een kort geding aangespannen tegen de Staat. "We hebben protocollen voor de veiligheid en winkelen zelf zorgt niet voor besmettingen", zegt InRetail-voorzitter Jan Meerman in Spraakmakers. De plannen van de winkeliers "sneuvelen voortdurend bij het OMT". 

Sinds vorige week is het wel mogelijk om op afspraak te winkelen. Volgens InRetail gaan veel winkels niet eens open, omdat het een druppel op een gloeiende plaat is. 

Stand.nl: De winkels moeten weer helemaal open
Meerman zegt dat de winkeliers meerdere protocollen hebben opgesteld, om winkelen veilig te laten verlopen. "We hebben een protocol voor in de winkel, en een voor buiten de winkel." De winkeliers hebben goed contact met het Ministerie van Economische Zaken, maar het OMT houdt volgens hem geen rekening met de plannen van de winkeliers. 

Volgens Meerman kunnen veel winkeliers niet meer wachten om open te gaan. "Er moet écht iets gebeuren. We doen dit al weken, drie weken langer kunnen er echt niet meer bij. We ademen door een rietje." 

Keerpunt 

Volgens Everhard Hofstra, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Infectieziektebestrijding, is het nog te vroeg om alle winkels weer te openen. We zitten volgens hem nu op hetzelfde 'keerpunt' als vorig jaar september, waarna de besmettingen exponentieel toenamen. Zonder maatregelen zal ook nu het aantal besmetting snel oplopen. 

"De mensen die nu gevaccineerd zijn dat zijn de alleroudste, de overgrootouders." Volgens Hofstra is er nog steeds een grote groep - de vitale, mobiele ouderen die nog heel actief zijn - niet gevaccineerd. "Als we nu weer open gaan, gaat het aantal besmettingen naar verwachting heel snel weer omhoog. Dan is het enige wat we kunnen doen, alles weer dichtgooien. Dat willen de winkeliers ook niet."  

Om dit Twitterbericht te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Everhard Hofstra in Stand.nl van het programma Spraakmakers

Luister naar Stand.nl: De winkels moeten weer helemaal open

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1