appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Feit of fictie over afval Vondelpark: '3 dagen Woodstock was er niks bij'

ANP
donderdag 25 februari 2021 | AVROTROS | EenVandaag

"Drie dagen Woodstock was minder erg", zei Charles Groenhuijsen gisteren in de talkshow Op 1 bij het zien het afval dat achterbleef na het veelbesproken feestje in het Vondelpark. Dat is niet waar, en er is een verschil: het werd zelf opgeruimd, vertelt 

Michael Lebhar uit Eindhoven weet hoe het festivalterrein er na drie dagen Woodstock écht uitzag. "Het was een rotzooi daar", vertelt de geboren Amerikaan die vanuit Buffalo, New York met 10 vrienden naar het dorpje Bethel reisde waar het festival van 15 tot 18 augustus 1969 plaatsvond.

Zelf opruimen

"Na drie dagen lagen overal plastic bekers, flessen, en natte slaapzakken. Want na overvloedige regen waren slaapzakken, tenten en lakens kleddernat", vertelt Lebhar. Dat zag er dus heel anders uit dan het afval dat de feestende jongeren gisteren in het Vondelpark achterlieten.

Ook John Trehy kan zich goed herinneren hoe Woodstock erbij lag na 3 dagen. En dat is bijzonder. Want, zo zegt de Amerikaanse Amsterdammer over de sixties lachend: "If you remember being there, you weren't there." Trehy vierde zijn 20ste verjaardag op 16 augustus 1969, de tweede dag van het festival. Na drie dagen festival lag er heel veel afval. "Niet alleen flessen en plastic, maar ook lakens en tenten. Maar wat heel geinig was: er waren ongeveer 5 tot 10.000 vrijwilligers gebleven en die hebben de velden afgelopen en het vuilnis in hopen verzameld zodat de lokale reinigingsdienst het kon ophalen."

Half miljoen mensen

Michael Lebhar was een van die velen die invulling gaf aan die saamhorigheid: "De dag dat ik vertrok van Woodstock heb ik wat afval opgeruimd." Dat er gisteren in het Vondelpark meer afval lag dat na drie dagen Woodstock, wagen de Woodstock-veteranen te betwijfelen.

Trehy: "Dat kan niet. Er zijn een half miljoen mensen in Woodstock geweest. Er was geen politie aanwezig, alleen bij het podium. Wij mochten alles doen wat we wilden. Maar het was de hippietijd, hè. Kijk, het ging toen om saamhorigheid. Er zijn mensen gebleven om de rotzooi op te ruimen." Presentator Charles Groenhuijsen heeft dus geen gelijk, afgaande op ooggetuigen.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1