Binnenland
BNNVARA

Arubaanse Jeugddetentie is een nachtmerrie: 'Je komt in een loods met kooien'

foto: Unsplashfoto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Arubaanse Jeugddetentie is een nachtmerrie: 'Je komt in een loods met kooien'

Een loods met kooien: zo ziet de jeugdafdeling van de Arubaanse gevangenis KIA eruit. Journalist Sharina Henriquez bezocht voor het Caribisch Netwerk de gevangenis en vertelt in De Nieuws BV over de schrijnende situatie in de jeugddetentie.

In het stuk voor het Caribisch Netwerk beschrijft Sharina Henriquez de situatie die zij aantrof: "Het lijken op gele leeuwenkooien: zes cellen boven op zes andere gestapeld. Ze staan in een loods waar geen wind binnenkomt. Kinderen worden 22 uur per dag opgesloten in een cel: geen bezoek, geen dagprogramma."

De journaliste moest een aantal dagen bijkomen van haar bezoek aan de jeugdafdeling van de Arubaanse gevangenis KIA (Korrectie Instituut Aruba). "De gevangenis al 30 jaar lang toe aan een opknapbeurt."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

PIJ-maatregel

Henriquez bezocht de gevangenis om daar te kijken naar de jongeren die te maken hebben met de zogenoemde PIJ-maatregel. "Dat betekent dat ze van de rechter in een speciale inrichting moeten zitten voor de jeugd. En dat gebeurt niet want het vonnis wordt niet uitgevoerd." Een zogenoemde PIJ-instelling hebben ze niet op Aruba of de andere eilanden. Henriquez legt uit dat in de Arubaanse veel kinderen zitten die in de steek zijn gelaten, of psychologische hulp nodig hebben. In de KIA gevangenis krijgen ze dat niet.

De juiste zorg

Onderzoeker forensische orthopedagogiek op de Caribische eilanden, Agnes de Lima Heijns is jarenlang op de Curaçao werkzaam geweest als forensisch psycholoog, vindt de situatie die Henriquez schrijnend. "Sharina beschrijft een zorgelijk beeld." De Lima Heijns vertelt haar eigen ervaring met jeugddetentie op de eilanden. Ze beschrijft dat de zorg voor jeugdige delinquenten vooral individueel georganiseerd wordt.

"Hier in Nederland hebben we het heel erg georganiseerd op protocollen vanuit de overheid of vanuit de inrichtingen hoe het eruit zou moeten zien per kind of per groepen kinderen. En je ziet dan bijvoorbeeld op Curaçao dat het veel meer per kind daaromheen georganiseerd wordt. Van welk type zorg of persoon die wij kennen moeten we op deze casus invliegen. Wat beleid vormt op de Antillen is anders ingericht. Niet slechter, maar anders. Het is veel meer gericht op relatievorming", vertelt De Lima Heijns.

Jeffrey is een voorbeeld van een jongere die niet de juiste vorm van jeugddetentie heeft gekregen en daarom opnieuw de fout in is gegaan. Henriquez volgt de zaak al langer: "Deze jongen komt van verslaafde ouders. Heeft nooit hulp gekregen. Het is echt een klassiek voorbeeld van wat er gebeurt met een jongere als je dus als kind niet de juiste hulp krijgt en uit zo'n gezin komt."

aruba

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie