appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Schade verhalen op relschoppers? Makkelijk gezegd, moeilijk gedaan

ANP
woensdag 27 januari 2021 | KRO-NCRV | Redactie Spraakmakers Twitter

Minister Grapperhaus sprak stevige taal en wil de daders van de 'avondklokrellen' hard in de portemonnee treffen om de schade te verhalen. Dat wordt nog lastig, zegt aansprakelijkheidsjurist Janet van de Bunt in Spraakmakers

Stand.nl: De schade verhalen op de relschoppers is onrealistisch

Volgens Van de Bunt is het niet ondenkbaar, maar blijkt het juridisch ontzettend ingewikkeld om alle daders ook echt aansprakelijk te stellen. "Op de eerste plaats zijn de meeste daders onvindbaar. Niet iedereen was herkenbaar in beeld en is opgepakt." 

Wie heeft wat gedaan? 

Als de dader wél is opgepakt, dan is het nog steeds lastig om de persoon via het civiele recht aansprakelijk te stellen. "Want wie heeft wát precies gedaan en wie heeft welke steen waar tegenaan gegooid?" 

Volgens Van de Bunt zijn er verschillende eisen waaraan moet worden voldaan, wil je de schade kunnen verhalen. Er moet een causaal verband zijn, legt ze uit. "Je moet kunnen aantonen dat de schade bij jou, is toegebracht door de dader. Daar loopt het vaak spaak." 

Groepsaansprakelijkheid 

In het geval van de 'avondklokrellen' zou er nog een andere optie mogelijk zijn. "Normaal stel je een vordering in tegen één persoon, maar er bestaat ook zoiets als groepsaansprakelijkheid." 

Als je onderdeel bent van een groep kun je aansprakelijk worden gesteld voor het handelen van die groep. "Dus wanneer de groep aan het molesteren en plunderen slaat, had je je moeten onthouden van die groep", legt Van de Bunt uit. Ook dit is in het geval van de rellen van deze week lastig, omdat de groepen steeds opnieuw gevormd werden. 

Volgens Richard Weurding van het Verbond van Verzekeraars, bestaan er wel polissen waarbij ondernemers verzekerd zijn tegen plundering en vandalisme. Afhankelijk van welke verzekering de ondernemer natuurlijk heeft, zou de schade onder de dekking 'klein-molest' vallen. 

Project-X-rellen 

Bij eerdere rellen, zoals voetbalrellen of de onrusten na Project X in Haren, probeerde verzekeraars ook de schade te verhalen op de daders. "Dat is een ingewikkelde procedure. Het kost veel tijd en energie." 

Weurding legt uit dat ondernemers en verzekeraars inzicht kunnen krijgen in de uitspraak van de rechter. "Dat weet je om wie het gaat en tegen wie er bewijs is dat tot een veroordeling heeft geleid." Er moet namelijk wel bewijs zijn en dat maakt het ook zo ingewikkeld, geeft Weurding toe: "Dat zie je ook aan de tv-beelden." 

'Er komt een schadefonds' 

MKB-Nederland zei in Spraakmakers dat er voor de getroffen ondernemers een steunfonds vanuit de overheid komt. Directeur Leendert-Jan Visser heeft hier "impliciet" toezegging voor gekregen na een gesprek met het Ministerie van Justitie en Veiligheid. "Dat het gebeurt, daar ben ik van overtuigd. Ik hoop dat het snel gebeurt." 


Stand.nl: De schade verhalen op de relschoppers is onrealistisch

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1