Binnenland
WNL

Jet Bussemaker nog niet overtuigd van avondklok: ‘Kabinet moet met hele goede argumentatie komen’

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Jet Bussemaker nog niet overtuigd van avondklok: ‘Kabinet moet met hele goede argumentatie komen’

Voorzitter van de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving Jet Bussemaker is nog niet overtuigd van het nut van een avondklok. Dat zegt ze in WNL Haagse Lobby op NPO Radio 1. "Ik vind dat een kabinet dat een avondklok voorstelt met een hele goede argumentatie moet komen."

Jet Bussemaker nog niet overtuigd van avondklok



Bussemaker vraagt zich vooral af wat de gevolgen op de lange termijn zijn. "Wij weten dat de effecten van de aanpak van corona het meeste neerslaan bij jongeren, bij die groep van vijftien tot dertig jaar. Daar zal ook de avondklok het hardste neerslaan. En wij weten ook de effecten van onderwijsachterstand, of het nu op de basisschool is of bij de universiteiten. Het jezelf niet kunnen ontwikkelen. Dat is gigantisch. Dat heeft waarschijnlijk een veel langere doorwerking. Daarom vraag ik mij af: wat doet die avondklok? Wat weten wij daarvan?"

De informatie van het Outbreak Management Team (OMT) is niet openbaar en transparant, aldus de voorzitter van de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving. “Dat zijn mensen, met alle respect, waar met name de medisch- virologische kennis domineert. En dus moet het debat in de Kamer, ook demissionair, kunnen gaan over de afweging wat het doet.”

'Dit is een stimulans om dat door te ontwikkelen'

Bussemaker wil graag een proportionele afweging maar ze is nu niet overtuigd. "In Frankrijk zie je dat het nadrinken op straat enkele uren naar voren verschuift. Mensen gaan thuiszitten waar een groot gedeelte van de besmettingen plaatsvindt. Ook in grote steden, waar ik ook onderzoek doe naar de corona-impact, zie je dat de besmettingen enorm zijn. Dit is een stimulans om dat door te ontwikkelen en daar zit het probleem."

Graag hoort Bussemaker betere argumenten voor een avondklok. "Waarbij het niet alleen gaat over het bestrijden van het virus als zodanig, maar ook de effecten wat het doet. Dan kan je bijvoorbeeld ook bedenken: we doen het wel, maar tegelijkertijd maken wij een plan over hoe wij de scherpste kantjes daarvan, nu en in de toekomst, er vanaf kunnen halen."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie