Binnenland
NOS

Rutte: toeslagensysteem op de schop, beleidsstukken openbaar maken

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Rutte: toeslagensysteem op de schop, beleidsstukken openbaar maken

"Er moet een heel nieuw toeslagensysteem komen", vindt Mark Rutte. Dat zei hij tijdens een persconferentie waarin hij het aftreden van zijn kabinet bekendmaakte.

Daarmee zegt Rutte te willen voorkomen dat er nog eens een affaire zoals de kindertoeslagaffaire plaats kan vinden. Ook wil hij maatregelen nemen zodat "signalen dat het misgaat veel sneller naar boven komen".

Volgens Rutte heeft het demissionair worden van het kabinet geen gevolgen voor de compensatie van getroffen ouders. "We hebben twee prioriteiten: dat is corona en de afwikkeling van deze ingewikkelde kwestie".

Later vandaag stuurt Rutte een document van 25 pagina's naar de Kamer met alle inhoudelijke veranderingen die er naar aanleiding van de toeslagenaffaire volgens het kabinet doorgevoerd moeten worden.

Schadevergoeding niet vertraagd

Voor de kerst maakte het kabinet bekend de gedupeerden 30.000 euro uit te betalen. Dat loopt volgens Rutte geen schade op: "Alle gedupeerde ouders die zich voor 15 februari melden, krijgen voor 1 mei uitbetaald. Als ze recht hebben op meer, zullen ze dat ook krijgen." Welke termijn daarvoor staat, kon de premier niet zeggen.

Rutte liet niet alleen weten dat de ouders gecompenseerd moeten worden, maar ook dat het informeren van de Tweede Kamer beter moet. Critici verweten de premier in de toeslagenaffaire de "Rutte-doctrine", waarmee hij zou pogen vooral zo min mogelijk informatie over hoe een besluit tot stand is gekomen naar de Kamer te sturen.

Daar komt verandering in, kondigde Rutte aan. Concreet betekent het volgens Rutte dat er elke vrijdag na de ministerraad een lijst van besluiten gepubliceerd zal worden.

Ook zullen de documenten openbaar gemaakt worden met de overwegingen die ten grondslag liggen aan de besluiten: "Aan de informatievoorziening naar de Kamer en naar journalisten zal iets fundamenteels veranderen."

Discriminatie en racisme

In de toeslagenaffaire werden ouders met meerdere nationaliteiten door de Belastingdienst als groter frauderisico gezien. Volgens veel critici was daarmee sprake van institutioneel racisme van de overheid.

Rutte kondigde aan dat ouders bij wie is vastgesteld dat ze door de Belastingdienst gediscrimineerd zijn, in aanmerking komen voor een extra schadevergoeding. Ook wil hij dat er een staatscommissie komt die onderzoek doet naar discriminatie en racisme door de overheid.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie