Binnenland
NOSNTR

Kansenongelijkheid in het onderwijs groeit tijdens lockdown

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Kansenongelijkheid in het onderwijs groeit tijdens lockdown

De familie Mohamed in Zoetermeer heeft het met zes kinderen behoorlijk druk in huis. Nu de kinderen thuisblijven springen de ouders af en toe bij. Terwijl bij andere gezinnen privédocenten en extra bijles ingeschakeld worden.

"De groeiende verschillen zullen gedeeltelijk geaccepteerd moeten worden", zegt onderwijssocioloog Illias el Hadioui in Nieuws en Co. "Uit onderzoek weten we dat als kinderen een week geen onderwijs krijgen de verschillen al toenemen."

In het gezin uit Zoetermeer springt iedereen bij. De vader helpt met Engels huiswerk, de moeder af en toe met rekenen en de oudste zoon van twaalf kijkt mee met het huiswerk van zijn broertjes en zusjes.

"Dat is een hartverwarmend voorbeeld", zegt El Hadioui. "Maar er is nog een groep waar de situatie veel schrijnender is. Waar armoede is, een ouder mist of waar onderwijskundig ouders niet in staat zijn om les te geven."

Initiatieven

Overal in het land zijn initiatieven gestart om kinderen te ondersteunen. Zo maakt de familie Mohamed gebruik van de Voorleesbus. "Dat is heel goed om te zien, maar niet iedereen kan de weg vinden naar dit soort initiatieven. En ze zijn niet in elke gemeente beschikbaar", vertelt de onderwijssocioloog.

En dan zijn er nog de verschillen tussen scholen. "Daar zien we wel verschil tussen de eerste lockdown en nu. Veel scholen hebben geïnvesteerd in online onderwijs en verbetering. Maar bij sommige scholen is het nog steeds: hier is de opdracht en bij vragen weet je me te vinden."

Illias el Hadioui roept daarom leraren op om te kijken naar wat zij kunnen betekenen. "Armoede en ongelijkheid neem je niet weg, maar je kan als docent toch heel veel betekenen door bijvoorbeeld online opties te verbeteren."

kansenongelijkheid

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie