appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Claudia is 'deathfluencer': 'Overwin je angst en ga de confrontatie met sterfelijkheid aan'

ANP
maandag 11 januari 2021 | AVROTROS | Stax&Toine Twitter

De dood. In Mexico hebben ze er een speciale feestdag voor: Dia de los Muertos. Maar waar het in sommige culturen wordt omarmd als deel van het bestaan, is de dood in de huidige westerse samenleving iets waar veel mensen liever niet mee bezig zijn. Claudia Crobatia is schrijver en oprichter van het death awareness-platform A Course in Dying. Ze vertelt erover in Stax&Toine

Claudia is 'deathfluencer': 'Overwin je angst en ga de confrontatie met sterfelijkheid aan'

Als 'deathfluencer' probeert Crobatia mensen minder bang te maken voor het einde. Maar hoe doe je dat? 

'De omgang met stervenden is uit handen genomen'

"Angst voor de dood heeft vaak te maken met het verleden of de toekomst. Het kan worden veroorzaakt door een trauma, zoals het zien sterven van een familielid, door vooruit te lopen op wat komen gaat of, erger, door doemdenken", legt Crobatia uit. 

In de loop der jaren is de dood een steeds meer abstracte vorm aan gaan nemen, ziet zij. Dat komt volgens haar enerzijds door de modernisering van de zorg, die ons de omgang met stervenden uit handen heeft genomen. 

Anderzijds door de secularisatie, waardoor we geen religieuze rouwrituelen meer hebben. "Denk bijvoorbeeld aan het stervensproces, om de stervende te begeleiden en de verzorging van het lichaam van de overledene. Maar ook rituelen waarmee nabestaanden hun rouw zichtbaar konden maken, zoals rouwkledij."

De dood als unieke ervaring

Crobatia ziet de dood niet als een angstaanjagende nachtmerrie, maar juist als een unieke ervaring, net als het leven zelf. Ze is nooit bang geweest voor de dood. Juist het mystieke eraan heeft haar altijd aangetrokken: wat staat ons precies te wachten wanneer we sterven? 

Dat betekent niet dat Crobatia staat te springen om te mogen sterven, integendeel. "Ik wil nog heel veel doen in dit leven. Maar als de dood zich zou aankondigen, zou ik me eraan overgeven."

Bewustwording van je eigen sterfelijkheid

Crobatia wil mensen helpen de dood te omarmen. Daarom lanceerde zij onlangs een zevendelige online cursus waarin je leert om je angst voor de dood te ontrafelen. Eind januari start ze ook een Nederlands platform over de dood. Een plek om de dood in openheid te bespreken, de angst te onderzoeken en sterfelijkheid te omarmen.

Met de online cursus 'Get Ahead of Death' geeft Crobatia vijf tips om onze doodsangst te sussen of, op z'n minst, draaglijker te maken. Je bewust worden van je eigen sterfelijkheid is hierbij de eerste stap. Dat is een proces. Bijvoorbeeld door je dood te visualiseren.

"Onderzoek wat de dood voor jou betekent. Door na te denken over je eigen ervaringen met de dood en je huidige kijk op het levenseinde, begint doodgaan minder abstract te voelen, en daardoor ook minder angstaanjagend. Neem ook eens de tijd om je eigen sterfplan op te stellen. Gewoon, omdat het kan. Praten lucht op, geeft helderheid en biedt perspectief."

Stax&Toine

Het middagmagazine Stax&Toine hoor je van maandag tot en met donderdag tussen 14.00 en 16.00 uur. Dionne Stax en Toine van Peperstraten nemen de luisteraar op een ontspannen eigenzinnige manier mee door het nieuws van de dag en spreken met gasten die iets bijzonders gaan doen. Muziek en lifestyle spelen een belangrijke rol in het programma. 

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1