Binnenland
NOS

Modezaken kraken onder lockdown: 'De steun is een druppel op een gloeiende plaat'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Modezaken kraken onder lockdown: 'De steun is een druppel op een gloeiende plaat'

Gisteren werd duidelijk dat de lockdown naar alle waarschijnlijkheid wordt verlengd met drie weken. Dat gaan premier Rutte en minister De Jonge morgen verkondigen op de persconferentie. Hoewel het voor de meeste winkeliers geen verrassing is, is er wel wisselend geluid te horen bij de winkeliers. De een heeft begrip voor de verlenging, terwijl de ander het oneerlijk vindt.

"Het nieuws kwam voor veel winkeliers ook niet als een verrassing. Veel ondernemers reageren wel wisselend op het nieuws. Sommigen hebben begrip voor het besluit, maar er is ook veel onbegrip omdat wij niet denken dat het winkelen onveilig is", vertelt Jan Meerman, algemeen directeur van brancheorganisatie InRetail, in het NOS Radio 1 Journaal.

Het onderscheid steekt de ondernemers

Het steekt de winkeliers dat er bepaalde winkels wel open mogen. Er zijn namelijk veel winkels die tegen niet-essentieel aan zitten, die wel open mogen. Dat is iets waar veel ondernemers dan ook over bellen met de brancheorganisatie. Veel ondernemers zijn volgens Meerman radeloos. "Veel ondernemers zitten nog steeds met een enorme voorraad die zij voor de lockdown hebben uitgebreid. Dat levert schrijnende situaties op, zeker omdat zij hun voorraad niet kwijt kunnen", gaat Meerman verder.

Dick en Martal Bijnen en Veldhoven hebben een grote modezaak in Veldhoven en herkennen het probleem. Zij zitten met een grote voorraad ter waarde van een half miljoen euro, die zij niet kwijt kunnen aan de consument. Het zorgt voor hen ervoor dat zij uiteindelijk de stap hebben gezet om het Ministerie van Economische Zaken aan te schrijven over hun situatie.

Ze hebben net de winkel uitgebreid, maar als ze van tevoren hadden geweten dat het zo mis zou gaan, hadden ze het een jaar langer uitgesteld. "Bij de oude grootte van mijn winkel had ik een omzetverlies van dertig procent, nu is dat vijftienprocent en heb ik geen recht op steun van de overheid. Maar ze hebben aangegeven dat ze niet naar individuele gevallen kunnen kijken", vertelt Dick Bijnen.

"Wat hier gebeurt, is dat je ziet dat het systeem belangrijker wordt gevonden dan de mensen. Zij kunnen er uiteindelijk niets aan doen dat dit zo gebeurt", vertelt Meerman verder. "Als je bijvoorbeeld kijkt naar de voorraad van de heer Bijnen, die een half miljoen aan voorraad heeft en vervolgens 20.000 euro steun krijgt, dan is dat een druppel op een gloeiende plaat", sluit Meerman af.

RJN Winkeliers

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie