appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

In dit ziekenhuis is al 90 procent van het personeel 'geprikt'

ANP
vrijdag 8 januari 2021 | KRO-NCRV | Redactie Spraakmakers Twitter

In het St. Jans Gasthuis in Weert is inmiddels 90 procent van het personeel gevaccineerd. Voor bestuursvoorzitter Inge de Wit was het een hectische week waarin halsoverkop een vaccinatiepost voor het acute zorgpersoneel moest worden ingeruimd, vertelt ze bij Spraakmakers.

Ziekenhuisbestuurder Inge de Wit over de afgelopen week

Zaterdag was de kogel door de kerk dat het acute zorgpersoneel met voorrang aan de beurt zou komen en nog geen vijf dagen later zijn de ziekenhuizen begonnen. 

Hoge opkomst 

De verwachting is dat maandag al het acute zorgpersoneel gevaccineerd zal zijn, maar bij De Wit zijn ze al klaar. "We hebben in een paar dagen tijd kans gezien om iedereen te bereiken." Inmiddels zijn 250 zorgverleners gevaccineerd. Wat opviel is de hoge opkomst. "Bijna iedereen wil."  

Toch zijn er ook zorgverleners die géén vaccinatie willen. "Er zijn altijd mensen die een andere keuze maken. Dit moeten we en zullen we respecteren", zegt De Wit. Wel denkt ze dat het als ziekenhuis belangrijk is om goede voorlichting te geven zodat duidelijk is wat het effect van een vaccinatieweigering kan zijn voor het personeelslid zelf én de patiënt.

Schaarste 

In het St. Jans Gasthuis is de eerste vaccinatieronde donderdag al afgerond. "We zijn woensdag begonnen en hebben de hele avond doorgewerkt. We zijn donderdag verder gegaan en toen waren ze op."

Voor 'haar' ziekenhuis waren er voldoende vaccinaties, maar voor veel andere ziekenhuizen is het moeilijker om al het personeel te vaccineren. "Er is schaarste." 

Deze vrijdag werd bekend dat minister Hugo de Jonge te optimistisch is geweest over de beschikbaarheid van toekomstige vaccins. De NOS onderzocht dat ruim 1 miljoen vaccins later komen dan de minister maandag aan de Kamer schreef. 

Roeien met de riemen die je hebt 

De Wit neemt het op voor De Jonge die zijn verhaal dus moest bijsturen. "Ik denk dat er niet veel meer mogelijk was." Volgens haar wil iedereen sneller vaccineren, maar zijn er in dezen veel afhankelijkheden. 

Toch vindt ze het goed dat De Jonge blijft communiceren, ook als dat betekent dat hij soms zijn verhaal moet bijstellen. "Het is goed om te zeggen wat je voornemen is en dat je een punt op de horizon zet. Het is roeien met de riemen die je hebt."

Ziekenhuisbestuurder Inge de Wit over V-day in 'haar' ziekenhuis

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1