appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Broers van Marc de Hond maken herinneringsboxen voor ouders die komen te overlijden

ANP
donderdag 3 december 2020 | AVROTROS | Charlotte Jansen

Marc de Hond overleed een half jaar geleden. Voor zijn 3-jarige dochter en zijn 1-jarige zoon maakte hij ontzettend veel herinneringen, zodat zij straks hun vader kunnen leren kennen. De broers van Marc, Michel en Brian, lanceren vandaag Stichting Komma. Daarmee helpen ze uitbehandelde ouders om een blijvende herinnering achter te laten voor hun kinderen. "Wat Marc heeft achtergelaten is zo ontzettend waardevol", zegt Brian de Hond in Stax&Toine.

Het gaat nu op zich goed met de broers. "Er is heel veel gebeurd de afgelopen tijd. Het was een bijzonder half jaar", zegt Michel. Hij was zelf 1 jaar oud toen zijn moeder overleed. "Zij heeft toen een cassettebandje achtergelaten voor ons. Het is in 1980 opgenomen dus het is niet zo'n sterke kwaliteit. Het is mooi dat ik het heb, maar het gaf mij geen beeld van mijn moeder. Het vertelt niet wie mijn moeder was. En dat is wat juist nu wel willen gaan maken voor anderen."

Houten kistje met herinneringen

"We zijn de stichting begonnen omdat je op jonge leeftijd nog geen herinnering heb en zodat je die herinneringen op oudere leeftijd alsnog kan maken", zegt Michel. De stichting maakt het door donaties mogelijk om mensen die zich aanmelden een houten kistje te geven die gevuld wordt met kaarten die de ouder kan schrijven voor speciale gelegenheden, een video die wordt opgenomen samen met de stichting en alles wat de ouder zelf nog wil toevoegen.

De stichting neemt een videoportret op met de ouder die komt te overlijden, eigenlijk zoals Marc ook video's achterliet voor zijn kinderen. Er zijn nu een aantal videoportretten opgenomen. "En die ouder bepaald zelf wat hij of zij in zo'n video wil vertellen", vertelt Michel. "Al die keren waren ouders van te voren wel een beetje nerveus, maar achteraf hoor je dat ze heel blij zijn met het eindresultaat en dat ze geen seconde door hadden dat er een camera bij stond", zegt Brian. Stichting Komma kan donaties goed gebruiken.

Stax&Toine

Het middagmagazine Stax&Toine hoor je van maandag tot en met donderdag tussen 14.00 en 16.00 uur. Dionne Stax en Toine van Peperstraten nemen de luisteraar op een ontspannen eigenzinnige manier mee door het nieuws van de dag en spreken met gasten die iets bijzonders gaan doen. Muziek en lifestyle spelen een belangrijke rol in het programma. 

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1