appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Minder diagnoses ernstige ziektes in eerste coronagolf, nog niet ingehaald: 'Alarmerend'

ANP
donderdag 3 december 2020 | NOS | Redactie

In de eerste coronagolf waren er veel minder diagnoses voor ernstige ziektes, waaronder kanker. En die achterstand is nog altijd niet ingehaald, blijkt uit nieuw onderzoek.

"Alarmerende cijfers", zeggen pathologen, omdat verondersteld moet worden dat er in Nederland duizenden patiënten zijn met een ernstige, mogelijk kwaadaardige ziekte, die nog niet ontdekt is.

"Je kan er niet vanuit gaan dat dit betekent dat er ook minder ernstige ziektes voorkomen",  zegt Jos Bart, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Pathologie (NVVP) in het NOS Radio 1 Journaal

Dat er grote achterstanden waren en ook minder verwijzingen door huisartsen vanwege corona, was al langer duidelijk. Daarom werd een piek verwacht om de achterstand weer in te lopen, maar uit onderzoek van NVVP en pathologiedatabase PALGA naar de daling en het herstel van de diagnostiek na de eerste coronagolf blijkt dus dat die er niet is gekomen.

Procentueel is het aantal ontbrekende diagnoses even groot bij volwassenen als bij kinderen. Voor onderzoeken in het kader van het bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker, darmkanker en borstkanker ontbreekt meer dan 25 procent van de gestelde diagnoses.

De risico's op gezondheidsschade zijn groot, zegt Jos Bart van de NVVP. "Het is belangrijk dat mensen met klachten zich blijven melden bij de huisarts."

Liever luisteren?

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1