appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Steeds minder HIV-besmettingen in Nederland

ANP
donderdag 19 november 2020 | AVROTROS | Stax&Toine

Goed nieuws: in Nederland zijn steeds minder nieuwe HIV-diagnoses. In 2015 waren er 890 nieuwe besmettingen en dit is gedaald naar 580 in 2019. Zet deze daling door en wordt Nederland ooit HIV vrij? Directeur van de Stichting HIV Monitoring en HIV-arts van het eerste uur Peter Reiss sprak erover bij Stax&Toine.

Nederland doet het goed in de strijd tegen HIV (1)

Reiss is tevreden met deze nieuwe cijfers, maar het moet en kan nog verder naar beneden. "De cijfers die vandaag gepubliceerd zijn, zijn van 2019. Met dat in het achterhoofd komt het doel, van de helft minder HIV-diagnoses in 2022 vergeleken met 2015, in zicht."

Medicatie 

Het medicijn PrEP, dat een HIV-infectie moet tegengaan, helpt in de strijd tegen de ziekte. "Maar de beschikbaarheid en verspreiding van PrEp moet verbeterd worden om een einde te maken aan de HIV-epidiemie in Nederland", stelt het SOA AIDS Fonds Nederland.

Vorig jaar overleden 18 Nederlanders aan HIV. Het doel van de Stichting HIV Monitoring is om in 2022 niemand meer aan de ziekte te laten sterven. Uiteindelijk is het doel om het aantal HIV-besmettingen naar nul terug te brengen. "Dat wordt een lastige klus", stelt Reiss.

'Homoziekte'

"Het probleem bij HIV is dat het virus zich in het DNA mengt, het is erg lastig om dat eruit te halen. Mogelijk dat we in de toekomst het HIV-virus in het DNA inactief kunnen maken. Met de huidige technologie is dat aannemelijker dan daadwerkelijk het virus uit het DNA halen."

Toen in 1981 de wereld bekend werd met de ziekte AIDS was al snel duidelijk dat het HIV-virus de boosdoener is. Vaak wordt HIV gezien als een ‘homoziekte'. Dat klopt volgens Reiss wanneer je kijkt naar de cijfers. "Maar het is jammer dat er een stempel op wordt geplakt." Peter Reiss was vanaf het begin betrokken in de strijd tegen de ziekte. "Ik zie veel vergelijkingen met het HIV-virus en het coranavirus."

Nederland doet het goed in de strijd tegen HIV (2)

Stax&Toine

Het middagmagazine Stax&Toine hoor je van maandag tot en met donderdag tussen 14.00 en 16.00 uur. Dionne Stax en Toine van Peperstraten nemen de luisteraar op een ontspannen eigenzinnige manier mee door het nieuws van de dag en spreken met gasten die iets bijzonders gaan doen. Muziek en lifestyle spelen een belangrijke rol in het programma. 

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1