appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Zorgpremies in 2021 allemaal omhoog

ANP
donderdag 12 november 2020 | AVROTROS | Charlotte Jansen

Bij alle zorgverzekeraars gaan we in 2021 meer betalen dan dit jaar. Vandaag zijn de premies voor volgend jaar bekend gemaakt. Daaruit blijkt dat de verhogingen behoorlijk uiteenlopen. Bij de drie grootste zorgverzekeraars in ons land, CZ, VGZ en Zilveren Kruis, stijgt de maandpremie van de basispolis met respectievelijk 8,65 euro, 4,50 en 3 euro.

Zorgpremies in 2021 allemaal omhoog

Volgens Peter Ruys van Zorgkiezer.nl is de reden van de verhoging zoals elk jaar omdat we met z’n allen ouder worden, chronisch zieken veel geld kosten en er steeds meer kan, zegt hij in Stax&Toine

Verschillende redenen

“Daarbovenop stijgen de salarissen in de zorg, wat zorgt voor een stijging", vertelt Ruys. De coronacrisis heeft aan de ene kant ook invloed gehad. Er wordt heel veel uitgegeven in de zorg om te proberen de crisis aan te pakken. Er wordt gedaan wat we kunnen en dat kost gewoon veel geld. Aan de andere kant is er door corona minder zorg geleverd. Een groot aantal behandelingen konden niet, operaties werden uitgesteld en controlebehandelingen werden niet gedaan. Het is nog te vroeg om nu te zeggen dat het voor meer kosten heeft gezorgd of dat dat elkaar gecompenseerd heeft.”

Ruys verwacht dan ook dat de kosten de komende jaren flink zullen gaan stijgen door corona: “Het is niet zo dat behandelingen als je ze niet uitvoert wegvallen. Sterker nog, het kan zijn dat als je juist niet op controle gaat dat de kwaal veel erger wordt. 

Verschillen worden groter

De premieverhoging komt niet als een verrassing. Op Prinsjesdag kondigde het kabinet al aan dat er een verhoging van de kosten voor zorgverzekeringen aan zat te komen van gemiddeld 5 euro. Zorgverzekeraars hadden vanaf Prinsjesdag om de premies bekend te maken. Vandaag was de laatste dag.

“Ze vonden het heel spannend. Met uitzondering van twee kleintjes heeft niemand voor vandaag de premie bekend gemaakt. Ze zaten allemaal naar elkaar te kijken, zo spannend vonden ze het.”

Verschillen lopen op

Wat opvallend is, is dat de verschillen tussen de premies steeds groter wordt. Volgens Ruys heeft dat alles te maken met de inkoop van zorg. “De een doet het scherper dan de andere. VGZ bijvoorbeeld zit echt scherp in de wedstrijd en laten een premiestijging van 4,50 zien, terwijl CZ richting 8 euro gaat. Het verschil tussen die twee verzekeringen onderling voor dezelfde basisverzekering is 5 euro per maand. Dat tikt aan. Als je met een gezin bent heb je het al snel over een verhoging van 120 euro. Voor de consument valt er dus wel wat te kiezen.”  

Overstappen

Het heeft dus wel degelijk nut om over te stappen, zegt Ruys. “Er zijn mensen die er een sport van maken. Een miljoen Nederlanders doen het al, maar we verwachten dat dat aantal de komende jaren nog groter zal zijn. Je ziet het al met energie en autoverzekeringen; vaak dingen die mensen niet leuk vinden om te doen, maar door corona wel zijn gaan doen omdat ze tijd hebben en op de kleintjes moeten letten.”

De tip is om op te letten: “Vroeger kregen we vaak collectieve kortingen via je werkgever bijvoorbeeld of de sportvereniging. Die kortingen zijn flink verlaagd en worden over twee jaar afgeschaft. Let daarop en kijk wat je aan zorg verwacht en ga naar een vergelijkingssite.”

Zorgpremies in 2021 allemaal omhoog

Stax&Toine

Het middagmagazine Stax&Toine hoor je van maandag tot en met donderdag tussen 14.00 en 16.00 uur. Dionne Stax en Toine van Peperstraten nemen de luisteraar op een ontspannen eigenzinnige manier mee door het nieuws van de dag en spreken met gasten die iets bijzonders gaan doen. Muziek en lifestyle spelen een belangrijke rol in het programma. 

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1