appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

GGD twijfelde over het nut coronamelder-app, waarschuwde voor te snelle uitrol

ANP
maandag 19 oktober 2020 | NOS | Redactie

Toen de coronamelder-app af was, was de GGD niet overtuigd dat de app iets zou toevoegen bij het indammen van het virus. Daarnaast zou ook het ministerie de ontwikkeling van de app gehaast hebben laten uitvoeren. Dat is te lezen in stukken die de NOS heeft gekregen op basis van de Wet Openbaarheid Bestuur.

"De GGD’s twijfelden allereerst aan het nut van de app zelf. Ze snapten dus niet per se wat de app zou toevoegen, daarnaast zou het volgens hen het bron- en contactonderzoek in de weg kunnen zitten", vertelt techredacteur Joost Schellevis in het NOS Radio 1 Journaal.

NOS Coronamelder App

Het ministerie noemde de app tegenover de buitenwereld op 25 juni "bijna af", maar ontving drie dagen daarvoor nog een brief met een "serieuze waarschuwing" van GGD GHOR-directeur Hugo Backx. Volgens hem ontbrak het aan plannen over hoe de app kon worden ingevoerd en hoe de resultaten konden worden gemeten. Zonder zulke plannen is invoering "niet haalbaar", schreef hij.

GHOR-directeur schreef een brief

Uit de brief blijkt dat het ministerie de app eigenlijk al op 15 juli landelijk wilde lanceren. "Dit is aanzienlijk sneller dan eerder gecommuniceerd", aldus Backx in zijn brief. Ondanks de grote rol die de GGD speelt bij de app, had het ministerie nog nauwelijks nagedacht over de gevolgen van de app voor de GGD. Ook was nog niet duidelijk wat een gebruiker van de app moest doen na een melding van een mogelijk risicovol contact. Hij benadrukte daarom "met klem" dat de invoering niet haalbaar was.

De waarschuwing lijkt succes te hebben gehad. Een lancering op 15 juni bleef namelijk uit. De app werd uiteindelijk pas op 10 oktober landelijk beschikbaar. Dat kwam doordat de juridische onderbouwing voor de app eveneens lang uitbleef. 

NOS Coronamelder App

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1