Binnenland

'Degene die je pesten zie je niet, maar degene die je steunen zie je ook niet'

foto: Unsplashfoto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Degene die je pesten zie je niet, maar degene die je steunen zie je ook niet'

[Human] Nu we meer thuiswerken zou je verwachten dat er minder gepest wordt op de werkvloer, maar het tegendeel is waar. Uit onderzoek van CNV blijkt dat een kwart van alle werkenden (2,3 miljoen mensen) weleens last heeft gehad van pestgedrag. Bijna één op de vijf geeft aan dat de werksfeer sinds de crisis is verslechterd.

EO en Human maakten een 3FM Specials Podcast over pesten op de werkvloer en nodigden Jan-Pieter Daems van CNV Vakcentrale uit om het onderzoek toe te lichten. Wat wordt verstaan onder pesten op de werkvloer? Waarom is het sinds de coronacrisis erger geworden? En wat kun je doen, als collega of werkgever?

'De werkdruk is op veel plekken hoog'

Steun van collega's

"Het is een abnormale tijd. Iedereen zit in onzekerheid en op veel plekken is de werkdruk hoog. Daarbij komt dat mensen elkaar weinig fysiek zien. Als iemand 'normaal' ook niet goed in de groep ligt, en nu zijn collega's niet eens ziet, hoe doe je dat dan in een Zoom-vergadering?"

"En ga je je collega's dan na een verkeerde opmerking in een vergadering apart opbellen om dat te zeggen? Normaal zou je dat misschien doen bij het koffieautomaat. Zo van 'Hey, dat vind ik eigenlijk niet zo'n prettige opmerking of die grap vond ik niet zo leuk'. Dat doe je nu veel minder waardoor mensen het langer opkroppen. Bovendien valt sociale steun weg. Degene die je pesten, zie je niet. Maar degene die je steunen, zie je óók niet."

Pesten op de werkvloer: 'Er werd geroddeld en verteld dat ik stonk'

Vaker gepest in zorg en overheidssector

Wat ook opvalt in het onderzoek van CNV Vakcentrale, is dat mensen die werken in de zorg en overheidssector bovengemiddeld vaak worden gepest. Eén op de drie krijgt hiermee te maken. "De overheid maakt actief anti-pestbeleid, maar ondertussen mogen ze zelf ook wel een tandje bijzetten om alerter te zijn op wat er op de eigen werkvloer gebeurt."

In de zorg is de werkdruk momenteel erg hoog. "Als je druk en gestrest bent is het denk ik makkelijker om een collega uit te foeteren of een opmerking te maken die echt niet gepast is." Volgens Jan-Pieter Daems moeten we zorgen voor de werknemers in de zorg. "Zij krijgen alle klappen op dit moment. Je ziet het in de werkdruk, maar er is ook veel agressie en ongewenst gedrag naar zorgmedewerkers. De zorg is nu het zorgenkindje."

Luister hier de 3FM Specials Podcast over racisme en wit privilege

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android

Ster advertentie
Ster advertentie