Binnenland
KRO-NCRV

Oud minister van Financiën Ruding vreest voor een systeemcrisis als tweede golf doorzet

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Oud minister van Financiën Ruding vreest voor een systeemcrisis als tweede golf doorzet

Onno Ruding was minister van Financiën in de kabinetten Lubbers I en II. Gedurende de jaren tachtig, toen Nederland zich in een zware economische crisis bevond. Vandaag komt zijn memoires uit. Ruding hoopt dat politici en bankiers daar bij het bestrijden van de huidige crisis "iets aan hebben." Dat zegt hij bij 1 op 1.


Hoewel de kabinetten waar Ruding in fungeerde zich kenmerkten door stevige bezuinigingen en het op orde brengen van de staatsschuld, begrijpt de oud CDA-minister dat het huidige kabinet de staatsschuld laat oplopen. Maar het extra geld dat daarmee in de economie wordt gepompt kan niet voorkomen dat bij een tweede coronagolf zich een "somber scenario" voor zal doen. "De dreiging waarvan wij dachten en hoopten dat die voorbij is, die is er nu weer en groter. Ik zou het - als ik vandaag minister van financiën was – nu veel zorgelijker bekijken dan een paar maanden geleden."

Ruding is kritisch over de voorgenomen Baangerelateerde Investeringskorting (BIK), waarmee het kabinet zowel lastenverlichting voor het bedrijfsleven als werkgelegenheid wil creëren. Over de tientallen miljarden die het kabinet via het WopkeWiebesfonds wil uittrekken, vraagt Ruding zich af waarom ze dit niet gewoon in de Rijksbegroting opnemen. Daarmee zou er meer controle mogelijk zijn. “Ik moet nog maar zien of de Tweede en Eerste Kamer dit gaan accepteren.” Wel heeft de oud minister begrip voor de oplopende staatsschuld. Kijkend naar de lage rentestand noemt Ruding een oplopende staatsschuld van "70 of 75 procent binnen de redelijke grens.” Wordt deze 90 of 100 procent, dan vreest hij Italiaanse praktijken: “en dat moeten we niet willen.”

Wenselijk dat Hoekstra op kieslijst gaat

Ruding schrijft in zijn memoires dat hij na zijn ervaringen als minister in Lubbers I vooral in diezelfde rol doorwilde in een eventueel Lubbers II. Niet als Tweede Kamerlid. Daarom kandideerde hij zich destijds juist voor de CDA-kieslijst voor de Tweede Kamerverkiezingen. Ruding stelt dat dit bijdraagt aan je geloofwaardigheid. “Als je door wil naar een tweede termijn moet je op de kieslijst gaan staan”, aldus Ruding. Huidig minister van financieren Wopke Hoekstra, tevens partijgenoot van Ruding, lijkt hierin echter een andere afweging te maken. Ook hij wil door als minister, maar maakt vooralsnog de keuze zich niet te kandideren voor de CDA-kieslijst. Ruding zegt het “wenselijk” te vinden als Hoekstra zich alsnog kandideert.

Onno Ruding vreest voor systeemcrisis als tweede golf doorzet

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie