appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

'MKB kan kabinet helpen met meer laboratoria en sneller testen'

ANP
dinsdag 15 september 2020 | KRO-NCRV | Redactie Spraakmakers Twitter

Verschillende MKB-ondernemers met laboratoria hebben zich gemeld om te helpen bij het huidige tekort aan testcapaciteit. Dat zegt MKB Nederland-directeur Leendert-Jan Visser. Ook zijn er bedrijven bezig met alternatieve en snellere testen voor het nieuwe coronavirus. "Den Haag weet ervan, maar alles gaat via het RIVM. Zorgvuldigheid is goed, maar er is ook snelheid geboden."

Volgens Leendert-Jan Visser, directeur van MKB Nederland, is het bedrijfsleven druk bezig om de overheid te helpen met de coronacrisis. "Zo hebben verschillende bedrijven zich bij ons gemeld die nog laboratoriumcapaciteit hebben. Testen zou daardoor sneller kunnen en uitslagen komen dan ook sneller."

MKB Nederland is hierover in gesprek met het kabinet, vertelt Visser. "Het is goed dat het kabinet hier zorgvuldig naar kijkt. Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) laat alles via het RIVM lopen. Alles moet worden getoetst en dat is ook goed." Maar snelheid is ook geboden, stelt Visser.

Werknemers verplicht thuis

Een belangrijk probleem bij MKB'ers is volgens hem de quarantainetijd. "Als je in de buurt bent geweest van iemand met corona en je moet thuisblijven, heeft een bedrijf capaciteitsverlies en kosten die niet vergoed worden." Visser hoopt dat het testproces sneller kan zodat er eerder uitslagen zijn en mensen niet onnodig thuis hoeven te blijven.

Nu dat (nog) niet het geval is, zou een financiĆ«le compensatie vanuit de overheid legitiem zijn, zegt Visser. "Vergelijk het met regelingen voor bijvoorbeeld zwangerschappen. Werknemers zijn dan ook thuis en daar is een vangnet voor van de overheid. We vinden het heel logisch dat er ook in dit geval compensatie komt voor als mensen meerdere dagen thuis moeten blijven."

Het is belangrijk dat er op een verantwoorde manier gekeken wordt naar alternatieven die worden aangeboden, vindt Visser. "Maar ik ben zelf ook ongeduldig. Ook snel kunnen testen en snelle resultaten zijn belangrijk."

Leendert-Jan Visser en Yvonne van der Hulst over de miljoenennota

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1