appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Oud DNB-president: Net als bij de schuldencrisis is groepsdenken een probleem

ANP
dinsdag 25 augustus 2020 | KRO-NCRV | Redactie Spraakmakers Twitter

De coronacrisis heeft grote overeenkomsten met andere crises, ziet oud-president van De Nederlandsche Bank Nout Wellink. "Net als bij de bankencrisis in 2008 is groepsdenken een groot probleem. Toen kwamen we als centrale bankiers bij elkaar, hadden we allemaal dezelfde opvatting en gingen we weer naar huis." Achteraf bleken signalen verkeerd geïnterpreteerd en stortte alles veel dieper in dan voorzien, net zoals nu, stelt Wellink.

Nout Wellink over zijn boek Ontgelden

"Je moet andersdenkenden de kans geven", zegt Wellink. Hij is dan ook blij dat er in Nederland mensen opstonden die zich uitspraken tegen het vrijwel direct overnemen van adviezen van het RIVM door het kabinet. "Met betrekking tot mondkapjes speelt groepsdenken in Nederland tot het gênante aan toe. De voorzitter van het RIVM vertelde spottend op televisie over mondkapjes in China die daar ook niet geholpen zouden hebben."

Wellink, nu niet-uitvoerend lid van de raad van bestuur van de Chinese bank ICBC, uit in zijn recent verschenen boek Ontgelden ook al kritiek op de aanpak van de coronacrisis. Met frustratie en verbazing keek Wellink naar het grote contrast tussen China en Europese landen. "Men werd pas wakker in maart. Dat had januari kunnen zijn."

Nieuwe schuldencrisis

Nu waarschuwt Wellink voor een nieuwe Europese schuldencrisis. "Op de eerste plaats ben ik bang voor een onderschatting van wat er aan het gebeuren is. Daarnaast voor een onderschatting van de doorwerking op de langere termijn." Wellink wijst op de huidige economische beramingen die een zeer somber beeld schetsen. "In alle landen gaat de overheidsschuld drastisch omhoog. De zwakste landen worden het hardst getroffen en ontwikkelingslanden zullen in de problemen komen. Die hebben zich nu al tot het IMF gewend."

Na de Tweede Wereldoorlog zijn schulden vooral opgelost door extra economische groei en inflatie, zegt Wellink. "Extra groei zit er nu maar in beperkte mate in en inflatie willen we niet, dat is voor niemand een goede oplossing. Wat ik vooral wil zeggen: begin nu na te denken over oplossingen. Anders komt het over ons heen."

Nout Wellink over zijn boek Ontgelden

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1