appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: NOS Langs de Lijn
STER Advertentie

Witte kust bij Texel door klaarkomende oesters: 'Warm water is de trigger'

ANP
dinsdag 11 augustus 2020 | AVROTROS | Stax&Toine

Een opmerkelijk gezicht aan de Texelse kust, de afgelopen dagen. Wie langs de haven van het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) wandelde, zag dat het water bij de kust melkachtig wit gekleurd was. Dat had een bijzondere oorzaak: de kust lag vol met voortplantende oesters die hun cellen in het water spoten.

 

Witte kust door klaarkomende oesters: 'Warm water is de trigger'

"Deze oesters zijn warmwaterdieren die vol zitten met eitjes of zaad. Bij een hoge temperatuur worden ze getriggerd om de cellen in het water te spuiten", vertelt NIOZ-onderzoeker Katja Philippart in Stax&Toine.

Zwemmen kan

"Dat witte spul bestaat uit allemaal spermacellen van de mannetjes", legt Phillippart uit. "De vrouwtjes spuiten hun eicellen ook het water in, maar die zijn minder goed zichtbaar omdat ze meteen zinken." De eicellen en spermacellen komen in het water bij elkaar. "Maar een fractie groeit daadwerkelijk uit tot oesters. Dat is maar goed ook, anders had de hele bodem van de Waddenzee vol met oesters gelegen." 

Phillippart noemt het "geen enkel probleem" om te gaan zwemmen bij de Texelse kust. "Als je maar oppast voor de verraderlijke zee. Dat beetje extra eiwit in het water is echt niet erg.

Witte kust door klaarkomende oesters: 'Warm water is de trigger'

Stax&Toine

Het middagmagazine Stax&Toine hoor je van maandag tot en met donderdag tussen 14.00 en 16.00 uur. Dionne Stax en Toine van Peperstraten nemen de luisteraar op een ontspannen eigenzinnige manier mee door het nieuws van de dag en spreken met gasten die iets bijzonders gaan doen. Muziek en lifestyle spelen een belangrijke rol in het programma. 

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1