appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: NOS Radio 1 Journaal
STER Advertentie

Facebook en Instagram verbieden stereotiepe foto's van Zwarte Piet en Joden

ANP
dinsdag 11 augustus 2020 | NOS | NTR | Redactie

Afbeeldingen, foto's en video's die zwarte piet op stereotype wijze afbeelden, kunnen vanaf nu van Facebook en Instagram worden verwijderd na meldingen van gebruikers. Pieten zonder zwarte piet-kenmerken, zoals de schoorsteen- of roetveegpiet, blijven toegestaan.

De platforms zeggen dat het gaat om content waarbij "duidelijk zwarte schmink of make-up is gebruikt om de kleur van het gezicht donkerder te maken, samen met andere stereotyperende kenmerken zoals een pruik met krullen of grote lippen". Er zijn wel uitzonderingen: berichten van voorstanders en "neutrale" berichten, evenals nieuwsberichten met beelden van zwarte piet, zijn wel toegestaan. Cartoons kunnen, afhankelijk van de context, ook worden verwijderd.

Om dit Twitterbericht te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Naast zwarte piet gaan de twee sociale netwerken ook "bepaalde schadelijke" Joodse stereotypen weren. Volgens het bedrijf gaat het dan om "beweringen dat Joden de wereld regeren of de dienst uitmaken in belangrijke instituties wereldwijd".

Ontzegde burgerrechten

Facebook zegt dat zwarte piet wereldwijd onderdeel is van een "doorlopende geschiedenis van dehumanisering en ontzegde burgerrechten", stelt het Amerikaanse bedrijf. "Daarbij aanvaardt Facebook niet dat gebruikers worden gediscrimineerd op basis van onder andere ras, sekse, geloof, etniciteit, gender of ziekte. Hierdoor kunnen kwetsbare groepen juist hun stem verliezen." Over de Joodse stereotypen zegt Facebook dat deze worden gebruikt om antisemitisme aan te wakkeren.

De stap is onderdeel van een langer lopend proces, klinkt het bij Facebook. Daarbij wordt er gekeken naar diverse stereotyperingen die het bedrijf als discriminerend beschouwt. Er is nu gekozen om regels aan te passen rond 'blackface' en Joodse stereotyperingen, een volgende keer kan het om iets anders gaan.

De discussie rond zwarte piet in Nederland, de recente Black Lives Matter-demonstraties en de recente reclameboycot zouden geen aanleiding zijn geweest.

Net als bij andere huisregels handelt Facebook, dat ook eigenaar is van Instagram, op basis van meldingen van gebruikers. Er wordt gekeken of de foto inderdaad de regels schendt. Als dat het geval is, zal deze worden verwijderd.

Maatregel wereldwijd

In een persbriefing met journalisten erkende het bedrijf dat het besluit om zwarte piet te weren kan betekenen dat Nederlandse gebruikers weglopen bij de platforms. "Dit kan een terugslag betekenen, maar het is voor ons de juiste keuze." Op de vraag of dit de vrijheid van meningsuiting aantast zegt het sociale netwerk dat die "niet absoluut" is.

Facebook neemt de maatregel wereldwijd en benadrukt dat er negen maanden over is gesproken. Het bedrijf vroeg advies van zestig organisaties en experts uit de hele wereld. Het is al langer niet toegestaan om op Facebook en Instagram vergelijkingen te maken tussen moslims en varkens en vrouwen als huishoudelijke voorwerpen of als eigendom of objecten.

 

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1