appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Reddingsbrigade: ‘We overschatten onze zwemvaardigheden in grote mate’

ANP
zondag 9 augustus 2020 | WNL | Marinka Wagemans

Nu we middenin een hittegolf zitten vliegen de berichten over de daaraan gerelateerde ongevallen ons om de oren. Mensen worden onwel omdat ze zich niet beschermen tegen de zon, of er gaat het een en ander mis in het open water. Dat laatste is volgens Koen Breedveld, directeur van de Reddingsbrigade Nederland, het grootste probleem. “We overschatten onze zwemvaardigheid in hele grote mate”, zegt hij in WNL Op Zaterdag op NPO Radio 1.


“De stroming in zee is gewoon zo sterk, zeker bij een mui, daar zwem je niet tegenin. Punt. Of je nu een topzwemmer bent, of je bent gewoon een amateurzwemmer of een recreant, daar zwem je niet tegenin”, weet Breedveld. “Dus blijf je ervan bewust dat de zee niet het zwembad is waarin je ooit hebt leren zwemmen.”

Dit geldt voor alle volwassenen, beklemtoont de Reddingsbrigade-directeur. “Het is gewoon echt anders of je zwemt in een zwembadje, waar de temperatuur aangenaam is en waar er geen golfslag of stroming is. In de zee, of rivier heb je met hele andere factoren te maken. Het kan je in een keer bij de strot grijpen en dan word je meegezogen.”

Naïef

Volgens Breedveld zijn wij mensen daar nogal naïef in. “We hebben dat beeld voor ons ogen dat het allemaal prettig is en fijn. En dat is het ook, geniet vooral van het water dat we hebben. Maar vergeet niet dat het water, en die hoge temperaturen op het strand, ook een risico in zich herbergen. En houdt die risico’s vooral in de gaten. We zijn genegen om die risico’s weg te drukken, is mijn inschatting.”

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1