appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: NOS Langs de Lijn
STER Advertentie

'RIVM kijkt naar mogelijk inkorten van de quarantaineperiode'

ANP
zaterdag 8 augustus 2020 | WNL | Marinka Wagemans

Voor veel jongeren vergt het mogelijk veel zelfdiscipline om veertien dagen binnen te blijven wanneer zij via de GGD te horen krijgen dat ze met iemand in contact zijn gekomen die besmet is met het coronavirus. Zeker wanneer zij zelf geen symptomen hebben. "Het RIVM is nu aan het kijken of die tijd verkort kan worden, zonder dat je daar mee de risico’s vergroot", vertelt directeur van de GGD Sjaak de Gouw in WNL Op Zaterdag op NPO Radio 1.


"Omdat we ons realiseren dat het een hele grote, zware eis is die we aan mensen stellen", aldus De Gouw. Hij ziet nu al dat besmette jongeren soms terughoudend zijn in het doorgeven van namen aan de GGD van mensen met wie zij in contact zijn geweest. "Als ze weten dat ze door het noemen van namen ervoor zorgen dat hun vrienden twee weken thuis moeten blijven, dat wij vragen om dat dringend te doen, is dat voor hen reden om te denken: ‘dan verklik ik mijn vrienden, of breng ik hen in de problemen’".

'Jongeren hebben er ook enorm belang bij'

Volgens CDA-Kamerlid Joba van den Berg wordt er nu bijvoorbeeld extra getest, om zo de periode van de quarantaine eventueel te kunnen verkorten. “Maar die jongeren hebben er ook een enorm belang bij dat ze hun vrienden wel informeren. Anders kun je de brandhaarden steeds minder onder controle krijgen”, beklemtoont ze. Net als het feit dat veel jongeren hun baan zijn kwijtgeraakt tijdens de coronacrisis. “Dus ze hebben er zelf ook belang bij om zich aan deze maatregelen te houden. En ook om mee te werken aan dat bron- en contactonderzoek.”

Ook De Gouw benadrukt dat bekend is dat iemand die in de buurt is geweest van iemand die het coronavirus onder de leden heeft, vaker positief test. “Zelfs zonder klachten. Dat heeft te maken met dat er een soort presymptomatische fase is, waarbij je 48 uur voordat je klachten krijgt al mensen kunt besmetten”, legt hij uit. “Ook mensen die helemaal geen merkbare klachten krijgen kunnen toch in sommige situaties besmettelijk zijn. Dat zien we ook terug in het rioolwater. Dat is de reden dat het RIVM die eis heeft geformuleerd."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1