appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: NOS Langs de Lijn
STER Advertentie

Vakantie in eigen straat: de leefstraat is hot, maar niet altijd makkelijk

Pexels
dinsdag 4 augustus 2020 | AVROTROS | Stax&Toine

Leefstraten: bewoners besluiten een zomer lang dat de auto's de straat uit gaan en maken van de straat een zomers paradijs met picknicktafels, opblaaszwembadjes en meer. Is dat zo idyllisch als het klinkt? Dries Gysels, die de allereerste leefstraten in Gent opzette, is ervan overtuigd dat het veel voor bewoners kan betekenen. "We hebben echt connectie gemaakt."

Dries Gysels over leefstraten
Gysels en zijn collega's zijn in Gent inmiddels vijftig leefstraten verder. "We leggen de bal bij de bewoners, zij moeten met iedereen rond de tafel en het gesprek aangaan. De ene straat maakte een deel autovrij. Regels worden gemaakt door de mensen zelf."

Parkeerproblemen

Dat ging niet altijd zonder slag of stoot. Zo werd de Koekoekstraat in de Utrechtse Vogelenbuurt een aantal jaar geleden toch geen leefstraat. Gysels: "Uiteraard was er af en toe strijd achter de schermen. Geen enkele verandering in deze wereld gebeurt zonder strijd. Het was aan ons om dat goed te begeleiden."

En soms moeten de plannen simpelweg worden afgeblazen. "Als we het gevoel hebben dat mensen er onderling niet uitkomen, moet je ook op tijd zeggen 'dit gaat 'm niet worden'. In plaats van de straat her in te richten, doen we dan vaak een barbecue."

Maatschappelijke voordelen

Gysels blijft onverminderd positief. "Ik ben ervan overtuigd dat we door de dialoog echt verder kunnen komen. We zijn het niet meer gewend in de maatschappij om gezamenlijke problemen te bespreken en op te lossen."

Dries Gysels over leefstraten

Stax&Toine

Het middagmagazine Stax&Toine hoor je van maandag tot en met donderdag tussen 14.00 en 16.00 uur. Dionne Stax en Toine van Peperstraten nemen de luisteraar op een ontspannen eigenzinnige manier mee door het nieuws van de dag en spreken met gasten die iets bijzonders gaan doen. Muziek en lifestyle spelen een belangrijke rol in het programma.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1