Binnenland
KRO-NCRV

Activist Afriyie: Gezondheidsrisico bewust genomen voor het andere virus: racisme

foto: Tom Veldhuijzenfoto: Tom Veldhuijzen
  1. Nieuwschevron right
  2. Activist Afriyie: Gezondheidsrisico bewust genomen voor het andere virus: racisme

De voorman van Kick Out Zwarte Piet, Jerry Afriyie, zegt de gezondheidsrisico's van Covid-19 bewust naast zich neer te hebben gelegd, om op De Dam in Amsterdam met een demonstratie aandacht te vestigen 'op het andere virus, namelijk racisme'. "Alle belangrijke zaken komen met risico’s", vertelt hij in 1 op 1.

Afriyie benadrukt dat hij, als mede-organisator van de anti-racismedemonstraties, er 'alles aan heeft gedaan' om mensen te wijzen op hun eigen verantwoordelijkheid. "We hebben opgeroepen om anderhalve meter afstand te houden, eigen beveiligers ingehuurd en mondkapjes uitgedeeld."

Activist Afriyie: Gezondheidsrisico bewust genomen voor het andere virus: racisme

De demonstratie werd in eerste instantie, om 4 minuten voor 17.00 uur, de middag van te voren, aangemeld bij de gemeente Amsterdam. Er zouden zo’n 350 mensen komen. "Maandagochtend heb ik nog met de politie gebeld om te zeggen dat we zo'n 800 mensen verwachtten."

10.000 demonstranten

De woordvoerder van burgemeester Halsema zegt in De Telegraaf dat er meer dan 10.000 mensen op De Dam waren. "Dat konden we van te voren echt niet voorspellen", legt Afriyie uit. Hij zegt 'sprakeloos' te zijn, toen hij op het podium de enorme mensenmassa toesprak.

Waarom heeft Afriyie toen hij op dat podium stond niet tegen die mensen gezegd: 'ga rustig naar huis?' Afriyie: "We hebben de woede gefaciliteerd. Mensen voelen zich gehoord. Als we zouden zeggen, 'stop hier', dan faciliteren we dat niet meer. We wilden dat het vreedzaam ging."

Kritiek op Halsema 'afleidingsmanoevre'

Dat het de afgelopen dagen vooral gaat over die risico's voor de volksgezondheid, en het optreden van Halsema - die niet ingreep toen het te druk werd - bestempelt Afriyie als wegkijken voor racisme. "De mensen die klagen over Halsema vinden het probleem van racisme niet belangrijk."

Om te vervolgen: "De schuld bij ons neerleggen is een afleidingsmanoeuvre. Er is nooit een goed moment voor ons om te demonstreren. Toen we rond de Sinterklaasintocht wilden demonstreren, met kinderen erbij; toen zeiden ze 'het kan niet'. Voor corona: niet het goede moment. En nu ook niet. We leven in een land waarin racisme taboe is."

Blij met Rutte

Afriyie zei 'blij verrast' te zijn met de uitspraken van premier Mark Rutte. Die erkende woensdagavond tijdens de persconferentie over coronamaatregelen dat in Nederland sprake is van 'systemisch racisme'. Met die erkenning "benoemde hij wat we de afgelopen jaren hebben geprobeerd van hem te krijgen. Het is een belangrijke eerste stap", zei Afriyie.

Oplossen?

"Ik ga niet debatteren over hoe we naar voren moeten kijken als het nog niet gelijkwaardig is." Het is volgens Afriyie 'niet veilig' om in Nederland racisme aan de kaak te stellen. "Je wordt veracht, achtergesteld en ontslagen."

Wat de oplossing van het racismeprobleem is? Afriyie ziet daarin een rol weggelegd voor het onderwijs: "Het is niet iets waarvan we kunnen zeggen: zwarten lossen het op. Kijk naar educatie, wat krijgen onze mensen mee?"

"Wij zijn niet van mening dat racisme ooit uit de samenleving zal verdwijnen", zegt de voorman van KOZP. "We moeten het de-normaliseren. Zorgen dat we het niet bagatelliseren."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie