appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Thuiswerken: 'We worden selectiever waarvoor we naar kantoor gaan'

ANP
maandag 20 april 2020 | KRO-NCRV | Redactie Spraakmakers Twitter

Uit onderzoek blijkt dat door deze coronatijd thuiswerken ingeburgerd raakt. "Ik denk dat mensen veel selectiever gaan kijken waarvoor ze op kantoor moeten zijn," zegt schrijver van het boek Leidinggeven op afstand Gonny Vink in Spraakmakers

Thuiswerken normaler 

44% van de beroepsbevolking is meer thuis gaan werken door de coronamaatregelen. Het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid concludeert dat het steeds normaler wordt. 

Voor sommige beroepen is het onmogelijk om vanuit huis te werken. Voor een grote groep is dit wél mogelijk, maar dat zal niet meteen betekenen dat zij ook 40 uur vanuit huis gaan werken. Vink denkt dat er een nieuwe mix komt tussen thuiswerken en op kantoor. "Ik denk dat mensen echt niet meer in de file gaan staan als ze ook prima thuis kunnen werken", aldus Vink.

Handiger online 

Ton Wilthagen, hoogleraar arbeidsmarkt Tilburg University, denkt dat deze periode van thuiswerken blijvend effect zal hebben op de manier waarop we ons werk georganiseerd hebben. "De hele beroepsbevolking is handiger en wijzer geworden met online communiceren. Dat had je niet kunnen bereiken met een campagne." 

De hoogleraar denkt dat al deze nieuwe skills ook gebruikt zullen blijven als de arbeidssituatie weer normaliseert. Het zal onze manier van werken niet compleet op z’n kop zetten, maar het positieve effect zal doorwerken. Als voorbeeld noemt Wilthagen bedrijven die wekelijks samenkomen voor een vergadering. "Dan blijkt dat die vergadering vanuit Utrecht ook best maandelijks kan en dat we het de rest van de tijd doen met de software." 

Voor- en nadelen 

Uit onderzoek blijkt dat onder normale omstandigheden mensen thuis productiever zijn. Maar met alleen maar thuiswerken loopt je ook veel dingen mis. Zoals het contact met collega's en face to face overleg wat ook veel meerwaarde heeft, aldus Wilthagen.

Om dit Twitterbericht te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Ton Wilthagen in Spraakmakers

Daarnaast is het voor starters op de arbeidsmarkt vanuit huis veel moeilijker zich te ontwikkelen op de werkvloer. Zelfs als je geregeld met een mentor van de zaak belt. 

Ook de softwarebeveiliging moet op veel punten verbetert worden zodat mensen ook veilig vanuit huis kunnen werken en arbotechnisch moeten ook de werkplekken thuis voldoen, omdat anders het aantal fysieke klachten als RSI explosief zal toenemen. 

Stand.nl: Thuiswerken is een blijvertje

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1