Binnenland
BNNVARA

'Als ik naar de grond ga, dan is er nog maar één optie: mijn vuurwapen trekken'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Als ik naar de grond ga, dan is er nog maar één optie: mijn vuurwapen trekken'

Extreem geweld tegen een ambtenaar in functie zonder aanwijsbare reden: Rens Heesbeen zit bij de bereden politie en maakte dit mee. Wat gebeurt er met je als je doelwit bent van excessief geweld? Heesbeen vertelt erover in De Nieuws BV.

Op 22 mei 2019 stond Heesbeen opgesteld bij de thuiswedstrijd van FC Den Bosch tegen Go Ahead Eagles. Het was een spannende wedstrijd want de kwalificatie voor de Eredivisie stond op het spel.

In de 89e minuut scoorde Go Ahead, waardoor FC Den Bosch deze kwalificatiewedstrijd verloor. Heesbeen had wel verwacht dat daar wat gedoe uit voort zou komen. Maar dat het zo uit de hand zou lopen had hij niet zien aankomen.

Met spoed naar rellen

Heesbeen: "Natuurlijk heb je altijd bepaalde raddraaiers en daar hou je in al je scenario's rekening mee. Alleen de vorm van geweld die zich op dat moment direct openbaarde met name in onze richting was van een dusdanig hoog niveau, dat was wel iets anders dan dat we de andere keren meegemaakt hebben."

Heesbeen en de helft van zijn team stonden bij het uitvak en hebben daarom het ontstaan van de rellen gemist: "Het eerste moment hebben we niet meegekregen omdat we aan de andere kant stonden. Maar, eigenlijk vrij snel daarna toen de eerste charges al waren uitgevoerd door onze collega's, gaf onze commandant door over de lijn dat we met spoed naar die kant op moesten komen. Het was duidelijk door de manier waarop ze dat doorgaf, de klem die erop lag, dat het noodzakelijk was om daar snel heen te gaan."

Chaos en agressie

Daar troffen Heesbeen en zijn collega's een kleine 1000 mensen. 300 tot 400 daarvan waren de harde kern van FC Den Bosch en een groep meelopers. De overige mensen waren ouders met kinderen en andere supporters. Het enige wat zij wilden was weg uit de chaos.

Want die chaos die was er. Heesbeen: "Eigenlijk was het vanaf het moment dat ze naar buiten kwamen, en hun agressie niet konden richten op de uit-supporters, toen zag je dat het direct explodeerde."

Quote

Als je ten val komt met je paard, dan wordt het als vliegen op stront.

Rens Heesbeen

Gooien met stenen, slaan met broekriemen

De supporters gooiden met stenen en putdeksels, ze trokken hun broekriemen los om daar de agenten en de paarden mee te slaan. Heesbeen: "Die gasten staan tussen de auto's met stenen in hun hand. Op het moment dat je passeert krijg je die kei tegen de zijkant van je lijf aan, tegen je been bijvoorbeeld."

Heesbeen: "Op het moment dat je moet keren, dat is voor ons als ruiters een vrij zwak moment, dan zie je gewoon dat ze tussen die auto's door twee, drie stappen naar voren doen en uithalen met een leren riem, met zo'n gesp er op. Dat komt dan tegen je paard, tegen je been of tegen je lichaam."

Gespannen relatie met supporters FC Den Bosch

De relatie tussen de supporters van FC Den Bosch en de politie is ietwat gespannen door een incident in het verleden. In 2000 is Pierre Bouleij, een supporter van FC Den Bosch, bij rellen in de Graafsewijk doodgeschoten. Daar lijken de hooligans nu naar te refereren.

Heesbeen: "Op het moment dat wij ons formeerden met z'n achten, zijn we vrij snel flinke charges gaan uitvoeren en op enig moment stonden we bij elkaar en toen hoorde ik om me heen meerdere hooligans schreeuwen 'kankermoordenaars'."

De rellen duren al met al drie kwartier tot een uur. Heesbeen heeft nog nooit zoiets meegemaakt: "Ik durf dit wel te beschrijven als iets wat lijkt op een oorlogssituatie. Ik werk vanaf 2000 bij de politie en ik heb redelijk wat meegemaakt binnen het hogere geweldsspectrum, maar ik durf wel te stellen dat deze situatie voor mij de meest heftige is geweest wat ik in al die jaren mee heb gemaakt qua geweld in onze richting." Uiteindelijk besluit de commandant dat de agenten zich terug moeten trekken en de-escaleert de situatie.

Quote

Als ik naar de grond ga, dan is er nog maar één optie en dat is mijn vuurwapen trekken om mezelf in veiligheid te brengen.

Rens Heesbeen

Risico's van politie te paard

Heesbeen beseft zich voor het eerst wat de risico's zijn die het berijden van een politiepaard met zich meebrengt: "Ik realiseerde me dat wat er ook gebeurt, ik moet blijven zitten. Als ik naar de grond ga, heb ik echt een enorm groot probleem. Als je ten val komt met je paard, dan wordt het als vliegen op stront. Dat ze in een keer met z'n allen op je duiken."

"Eigenlijk alleen met de bedoeling om je heel veel pijn te doen, een letsel op te laten lopen als het niet erger is", zegt Heesbeen. "Dat was ook het moment dat ik voor het eerst in mijn leven me realiseerde; als ik naar de grond ga zo, dan is er nog maar een optie en dat is mijn vuurwapen trekken om mezelf in veiligheid te brengen. "

'Nooit meer hetzelfde'

In de rubriek 'Nooit meer hetzelfde' nemen politieagenten je mee naar een moment dat hen altijd is bijgebleven. Eerder in 'Nooit meer hetzelfde' vertelden topadvocaten over de zaak die hun kijk op het leven of het vakgebied heeft veranderd.

Als team veilig de eindstreep halen

Hij kijkt met een warm gevoel terug op zijn team die dag. Hij was samen met zeven collega's. En die zeven zullen ongetwijfeld allemaal privé problemen hebben, maar dat valt weg in zo'n heftige situatie, zegt Heesbeen.

"Misschien heeft iemand financiële zorgen, misschien heeft iemand relatieproblemen en dat je dan toch met z'n allen op een zodanig veilige manier op elkaar let en zo'n prestatie neerzet dat heeft me eigenlijk ook wel heel erg trots gemaakt en dat het werk wat we doen voor mij ook wel heel erg bijzonder. Het is heel erg bijzonder dat je collega's er in dit geval ook voor zorgen dat jij veilig de eindstreep haalt."

In januari dit jaar diende de rechtszaak. 15 mannen werden veroordeeld tot een taakstraf.

Nooit meer hetzelfde, de politie: Rens Heesbeen

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie