appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Langs de Lijn En Omstreken
STER Advertentie

Je geld ontsmetten in de wasdroger? 'Het is niet alleen onnodig, maar ook nog eens gevaarlijk'

ANP
maandag 30 maart 2020 | AVROTROS | Redactie EenVandaag

Een Amerikaan heeft een opmerkelijke manier om zich te wapenen tegen het coronavirus. Na het boodschappen doen stopt hij al zijn briefgeld bij thuiskomst in de droger om het te ontsmetten. "Het is niet alleen onnodig, maar ook nog eens gevaarlijk."

Witgoedmonteur Ricardo werkt in de zaak van zijn vader, Herman Witgoed in Groningen. Volgens hem gebeurt het vaker dat er briefgeld in de droger belandt. "Ik heb het zelf nooit geprobeerd, maar menig keren biljetten gevonden. Sommige een beetje verbrand en sommige intact."

Brand

Hij waarschuwt dat het erg gevaarlijk is om je geld te 'drogen'. "Ik zou het zelf niet proberen." Volgens de monteur bestaat de kans dat je er brand door krijgt. "In een droger hoort wasgoed en geen geld."

Maar in theorie is het virus te bestrijden met een droger. Viroloog Mark Zwart van de Wageningen Universiteit geeft toe dat het coronavirus een ritje in de droogtrommel waarschijnlijk niet overleeft. "Hoe hoger de temperatuur hoe sneller het virus afbreekt."

Afstand is veel belangrijker

Maar ook hij noemt hij het totaal onzinnig om je geld te ontsmetten in een wasdroger. "En geld is ook nog eens niet de manier waarop het virus meestal wordt overgedragen." Het is vooral zaak afstand te houden tot andere mensen vindt hij. "Dat is veel en veel belangrijker."

Witgoedmonteur Ricardo denkt dat de Amerikaan in het ergste geval wél gelijk krijgt. "Nogmaals, de kans bestaat gewoon echt dat je er brand door krijgt. Dan heeft meneer wel gelijk dat het virus doodgaat. Want als je huis afbrandt blijft er inderdaad niets van je geld of je huis over."

Feit of fictie: geld 'ontsmetten' in de droger

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1