appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: NOS-Radio 1-Journaal
STER Advertentie

Compensatieregeling slachtoffers Jeugdzorg: 'Geld vergoedt eigenlijk heel weinig'

Pexels
vrijdag 21 februari 2020 | KRO-NCRV | Redactie Spraakmakers Twitter

Eerder werden al excuses gemaakt aan de slachtoffers van geweld en misbruik binnen Jeugdzorg, nu volgt een compensatieregeling. Vanmiddag krijgen de betrokkenen daar meer informatie over, maar hoe druk je leed uit in geld? Letselschade-expert Yme Drost: "Geld vergoed eigenlijk heel weinig, het gaat meer om erkenning."

Een geldbedrag kan voor slachtoffers voelen als erkenning. Tegelijkertijd kan het als een afkoopsom voelen, wat juist een slecht gevoel kan opleveren. "Het is belangrijker wat gedaan wordt met de aanbevelingen." Het gaat daarbij om aanbevelingen om geweld en misbruik in de toekomst te voorkomen.

Commissie-De Winter

De compensatieregeling komt voort uit het onderzoek van de commissie-De Winter. Daaruit blijkt dat driekwart van de kinderen in de jeugdzorg na de oorlog te maken heeft gehad met fysiek, verbaal of seksueel geweld. Ministers De Jonge (Volksgezondheid) en Dekker (Rechtsbescherming) boden eerder al excuses aan.

Stand.nl: Het leed in de jeugdzorg is niet in geld uit te drukken

'Nog niet voorbij'

Voorzitter van KidsRights en oud-kinderombudsman Marc Dullaert maakt zich eveneens zorgen over hoe dergelijk misbruik in de toekomst voorkomen kan worden. "Het lijkt of we in het verleden praten, maar het is nog niet voorbij."

In de jaren tachtig was er al een klachtenregeling, waren er voogden en was er formeel toezicht, maar in de praktijk was het niet genoeg. Dullaert: "In de praktijk was het niet genoeg." Hij zou graag willen weten hoe effectief bezoeken van de inspectie zijn en of kinderen de weg naar de onpartijdige kinderombudsman wel weten te vinden. "Je kunt die procedures op papier zetten, maar wordt het uitgevoerd."

Om dit Twitterbericht te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Stand.nl: Het leed in de jeugdzorg is niet in geld uit te drukken

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1