Binnenland
BNNVARA

Nederlandse moskeeën moeten met de billen bloot; onderzoek naar de buitenlandse financieringen van de gebedshuizen.

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Nederlandse moskeeën moeten met de billen bloot; onderzoek naar de buitenlandse financieringen van de gebedshuizen.

Gisteren is de mini-enquête begonnen waarin de buitenlandse financiering van moskeeën en islamitische organisaties in Nederland wordt onderzocht. Door het ondervragen van 19 deskundigen en betrokkenen wil de Tweede Kamer onderzoeken of die financiering ook tot radicalisering leidt.

Maar het is de vraag hoeveel de commissie boven water zal krijgen. Leon Meijs van Factor Veiligheid en oud PVDA-kamerlid en integratie deskundige Keklik Yücel behoren tot de ondervraagde deskundigen in dit onderzoek en schuiven aan in De Nieuws BV.

Volgens Yücel is het een onderzoek een goede poging om niet transparante geldstromen boven water te krijgen. "Maar ook om meer inzicht te krijgen in hoe indoctrinatie misschien plaatsvindt. Nu krijgen we het zo nu en dan in het nieuws."

"Ik vind dat organisaties in een democratische samenleving zich transparant moeten tonen. We moeten elkaar kunnen bevragen en zij hebben vaak in het publieke domein ook veel invloed op jongeren die hier opgroeien. Ik vind de schimmigheid alleen maar groter worden als ze daar geen inzage in geven."

In een bubbel

Dick Schoof is gisteren al ondervraagd. Hij stelde: "We zien een soort tweede generatie ontstaan die goed de Nederlandse wetgeving kent, goed Nederlands spreekt en gemakkelijk de weg vindt, waardoor hun invloed groeiende is." Yücel herkent dat: "Toen ik opgroeide zag ik ook steeds meer jongens en meisjes naar allerlei religieuze en nationalistische clubs of zomerkampen gaan."
"Je had toen de keuze om de afslag te nemen. Ik ga, in de belofte van vrijheid, emanciperen. Verheffen en meedoen met behoudt van achtergrond. En je had de weg om je eigen identiteit vooral te behouden binnen die zuilen. Binnen die zuilen, bij al die organisaties en die beïnvloedingslijnen is er een ultranationalistisch en fanatieke religieuze beïnvloeding in geslopen. Deels komt dat uit Turkije, maar ook uit het Midden-Oosten."
En daar gaat het vaak mis, denkt Yücel. "Deze jongeren groeien op in zo'n bubbel waarbij je begrip over persvrijheid, over journalistiek, over positie van vrouwen en mannen, mensen met een andere seksuele geaardheid en die vrijheid en die gelijkwaardigheid totaal anders wordt."
"Ook hun visie op de ontwikkelingen in de wereld veranderd. Dit jaar zijn wij 75 jaar vrij. Die vrijheid willen we vieren, willen we doorgeven. Dan is een beetje overeenstemming over wat we onder vrijheid verstaan, en hoe we met elkaar omgaan in gelijkheid en vrijheid, toch wel een fundamenteel iets."

Bedreigingen nemen toe

Meijs en Yücel worden morgen ondervraagd. Ze zijn allebei niet deskundig op het gebied van financiële stromen. Meijs legt uit waarom hij gehoord wordt. "Door mijn werk ben ik een van de weinigen die ook midden in de frontlinie terecht komt, en daar kan ik direct ervaren wat het betekent als een land als Turkije heel gericht bezig is om de Turks-Nederlandse gemeenschap te beïnvloeden."
Na de mislukte coup in Turkije in 2016 zag Meijs de bedreigingen in Nederland toenemen. "Ik ben naar diverse Gülen scholen gestuurd, omdat die scholen na de coup een mate van bedreiging over zich heen kregen. Die is ook voor mij en ook in mijn werk ongekend geweest. Ouders nemen uit angst hun kinderen van school."
"Niet omdat ze het niet met de school eens zijn, maar omdat ze bang zijn door de sociale druk en de mate van bedreiging die ze zelf ervaren. Negen docenten nemen uit angst ontslag omdat ze directe bedreiging in de wijk over zich heen kregen."

Polarisatie

Bij die scholen is nog niet eens een geldstroom betrokken. Dat is anders bij de Turks-Nederlandse moskeeën. Meijs: "Je kunt het breder trekken. Hoe vanuit Ankara bijvoorbeeld alle Turks-Nederlandse moskeeën mede gefinancierd worden. Alle imams in die moskeeën in dienst zijn van een Turkse overheidsinstantie waardoor ieder vrijdagmiddaggebed in Turks-Nederlandse moskeeën geschreven en opgelegd is vanuit Turkije. Door die inmenging zie je in de Turks-Nederlandse gemeenschap een enorme polarisatie ontstaan."
De parlementaire enquête loopt nog tot en met volgende week. In april zou er een eindverslag gepresenteerd moeten worden.

Start mini-enquete naar financiering van moskeeën

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie