appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Radiodebat over transgenderwet leidt tot aangifte

ANP
dinsdag 28 januari 2020 | EO | Redactie Dit is de Dag

Sophie Schers van Transgender Netwerk Nederland gaat aangifte doen tegen juriste Caroline Franssen. Ze zei dit tijdens de uitzending van Dit is de Dag. Aanleiding was de uitspraak van Franssen: "Trans geïdentificeerde mannen zijn mannen." Volgens Schers is dat discriminatie. Zij wil als transgender vrouw genoemd worden, geen man.

Het gebeurde tijdens een debat over de plannen van minister Dekker voor Rechtsbescherming om de transgenderwet te wijzigen. Die wijziging zou volgens juriste Caroline Franssen de veiligheid van vrouwen in gevaar brengen. De aanpassing in de wet betekent dat iedereen voortaan zelf zijn geslacht mag bepalen, zonder artsenverklaring.

'Nieuwe transgenderwet tast vrouwenrechten aan'

Met het aanpassen van de wet wil Dekker de rechten van transgenders beter beschermen. Franssen: "Ik constateer dat de betekenis van het woord vrouw hierdoor wordt afgeschaft. Mensen met een penis mogen zich straks ook vrouw noemen. Maar dat je een vrouw bent is een feit, een biologisch gegeven." 

Sophie Schers is van Transgender Netwerk Nederland en is het er niet mee eens. "Ik ben een vrouw, ben zo geboren. Maar sommige mensen hebben daar andere ideeën bij op basis van mijn lichaamskenmerken bij mijn geboorte." Franssen ontkent dat: "Zij beweert dat ze altijd vrouw is geweest, ik spreek dat tegen. Je was een man."

Discriminatie

Volgens Schers creëert Franssen een tegenstelling tussen cis- en transgender vrouwen. "Maar we zijn allemaal vrouwen." Maar volgens de juriste zijn "trans geïdentificeerde mannen, mannen." 

Om dit Twitterbericht te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Dat is voor Schers aanleiding om woensdag aangifte van discriminatie te doen. "Zij vindt dat ik gediscrimineerd mag worden als vrouw, op grond van mijn geslachtskenmerken en mijn genderidentiteit. En dat is verboden in dit land. Het is goed dat de rechten van transgenderpersonen beschermd worden."

'Nieuwe transgenderwet tast vrouwenrechten aan'

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1