appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

MKB: Help ondernemers bij het aannemen van personeel

ANP
maandag 27 januari 2020 | KRO-NCRV | Han Schaeffer

Niet meer dan 3% van alle zzp'ers die van harte ondernemer zijn, groeit door tot een bedrijf met personeel. "En dat moet anders", zegt Jacco Vonhof, voorzitter van MKB Nederland in het NPO Radio 1 programma 1 op 1. Hij reageert op de commissie Borstlap die keek naar de Nederlandse arbeidsmarkt. Vonhof vindt dat Borstlap "de verkeerde conclusies trekt".

MKB: Help ondernemers bij het aannemen van personeel

"Het is een hele grote stap voor ondernemers om hun eerste werknemer aan te nemen", zegt Vonhof. "Dat komt doordat arbeid te duur is. Niet wat betreft het loon dat de mensen uiteindelijk mee naar huis nemen, maar alle lasten die een werkgever moet betalen en die niet op de loonstrook staan."

'ontzie-regeling'

Vonhof pleit ervoor goed te kijken naar wat er allemaal op de schouders van de werkgevers ligt en of die lasten niet anders verdeeld kunnen worden. "Het zijn een soort herendiensten die wij verrichten voor de overheid, en dat moet anders kunnen."

MKB Nederland wil dat er voor zzp'ers een regeling komt die het aantrekkelijk maakt hun eerste en tweede werknemer aan te nemen. Dat kan bijvoorbeeld door wat Vonhof een "ontzie-regeling" noemt. "Maak voor die groeifase van het bedrijf bijvoorbeeld ontslagregels soepeler en de doorbetaling bij ziekte. Dan haal je alle drempels weg."

Wat de zzp'ers betreft, slaat volgens Vonhof de commissie Borstlap, die vorige week hervormingen op de arbeidsmarkt bepleitte, de plank mis. "Borstlap scheert alle zzp'ers over 1 kam en maakt uiteindelijk arbeid duurder en ontneemt de echte zzp'ers de prikkel tot ondernemen door de zelfstandigenaftrek af te schaffen."

Sowieso vindt Vonhof dat veel adviezen van Borstlap niet uitvoerbaar zijn in het MKB, zoals het tijdelijke deeltijdontslag. "Denk je dat ik in een bedrijf met 4 werknemers tegen een van hen kan zeggen: sorry, jij moet de komende twee maanden maar 30% minder werken. Hoe populair denk je dat ik dan wordt bij mijn mensen?"

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1