Binnenland
AVROTROS

Nabestaanden over uitspraak Faro-vliegramp: 'We hebben de strijd niet voor niks gevoerd'

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Nabestaanden over uitspraak Faro-vliegramp: 'We hebben de strijd niet voor niks gevoerd'

"We moeten nog even alles helemaal laten bezinken. We hebben hier natuurlijk op gehoopt, maar nooit van durven dromen. Het is een gevecht geweest van 26 jaar en dat kan je niet in 1 dag een plekje geven", zeggen Iem en Corrie Vroombout over de uitspraak in de Faro-vliegramp in Radio EenVandaag.

Bij de ramp met het MartinAir toestel in 1992 kwamen in totaal 54 passagiers en 2 bemanningsleden om. Ruim 100 mensen raakten zwaargewond.

Iem en Corrie voerde een hele lange strijd om gerechtigheid te krijgen voor hun dochter, die op 14-jarige leeftijd omkwam bij de ramp. "Of het nu is afgelopen weten we niet, dat moeten we nog zien. Maar we hebben het nu in ieder geval niet voor niks gedaan", zegt Corrie.

'Wij wilden enkel maar de waarheid'

De staat is volgens de rechter nu aansprakelijk omdat de overheidsinstantie Raad voor de Luchtvaart de nabestaanden destijds onvolledig heeft geïnformeerd. In de rapporten en conclusies van de Raad voor de Luchtvaart is nooit gesproken over menselijke fouten. Dit kan betekenen dat de schadevergoeding die de nabestaanden eerder kregen veel te laag is geweest.

Maar het krijgen van de schadevergoeding waar ze recht op hebben is nooit de bedoeling geweest, zegt Iem. "Wij wilden enkel maar de waarheid." Jarenlang werd hen voorgehouden dat alleen het weer de oorzaak was van de noodlottige crash. "Ik zeg weleens: die hoge heren verloochenen Brenda altijd. Zij was zogenaamd omgekomen door de wind. Wij kregen het niet over onze strot, dat bestaat niet", vertelt Corrie.

Documentaire

Na de ramp concludeerde een Portugese onderzoekscommissie dat het toestel tegen de grond was gesmeten door de harde wind. Vervolgens ging het mis vanwege een natte, gladde landingsbaan.

Volgens de rechtbank in Den Haag zijn er aanvankelijk 'te stellige' conclusies getrokken over de oorzaak van de ramp en hebben de piloten verkeerd gehandeld. De overlevenden en nabestaanden van de rampvlucht hebben die conclusie altijd in twijfel getrokken.

Dossier Eenvandaag maakte een aantal jaar geleden een documentaire met de ouders van Brenda. In deze documentaire reist het echtpaar Iem en Corrie Vroombout 23 jaar later met de auto naar de plek des onheils in Portugal, waar ze sinds de ramp nooit meer zijn geweest.

Radio EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 14 en 16 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie