appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

FC Den Bosch herziet reactie na het zien van nieuwe beelden: 'We moeten door het stof'

ANP
maandag 18 november 2019 | AVROTROS | Radio EenVandaag Twitter

De voorzitter van FC Den Bosch, Jan Hein Schouten, herziet de reactie van de club, naar aanleiding van het stilleggen van de wedstrijd door racistische leuzen. "Mijn reactie is wel degelijk omgedraaid. Wij hoorden inderdaad kraaiengeluiden, maar als er dan ook daadwerkelijk andere leuzen worden geroepen, moeten wij diep door het stof", reageert hij in Radio EenVandaag.

Om dit Twitterbericht te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Nieuwe beelden

"De beelden die wij vanmorgen op ons netvlies kregen, waren absoluut niet de beelden die wij gisteren hebben gezien." Schouten gaat uit van nieuwe camerabeelden, maar ook van gesprekken met de spelersgroep zelf. De wedstrijd werd gisteren stilgelegd nadat voetballer Mendes Moreira door aanhangers van de thuisclub vanaf de tribune racistisch was bejegend.

De club was toen stellig in een reactie: er was geen sprake van racistische uitingen. Nu ziet voorzitter Schouten dat dus toch anders. "Het is niet echt een groot en druk stadion, maar het is wel een stadion waarbij sommige geluiden worden overstemd. Als wij dat zelf hadden waargenomen, hadden wij absoluut ingegrepen."

'We gaan gewoon op jacht'

Schouten laat weten dat de club de supporters die gisteren racistische dingen hebben geroepen naar spelers, gaat opsporen. "Vervolgens gaan we met de driehoek rond de club en de stad er voor zorgen dat die mensen niet meer in het stadion komen."

Over wie deze supporters zijn, zegt Schouten: "Het is de bekende minderheid. Die willen we er niet meer bij hebben en daar gaan we alle beschikbare middelen voor gebruiken en dan gaan we gewoon op jacht."

'Dit moeten wij bannen'

De voorzitter zegt FC Den Bosch niet als een racistische club te kennen. Toch heeft FC Den Bosch in 2013 ook met racistische leuzen te maken gehad, in de bekerwedstrijd tegen AZ. "Wij moeten hier structureel mee aan de gang. Wij vinden het verschrikkelijk dat wij hiermee als club worden geassocieerd. Daar zullen wij voor door het stof moeten. Dit moeten we echt bannen uit het stadion", zegt hij vandaag.

Volgens de club was er gisteren sprake van kraaiengeluiden, in plaats van racistische uitingen. Die reactie noemt FC Den Bosch nu een blunder. "De club doet verder onderzoek naar wat er feitelijk is gebeurd en zal alles in het werk stellen om de personen die zich schuldig hebben gemaakt aan dit grensoverschrijdend gedrag te achterhalen en te straffen", staat in het statement.

FC Den Bosch over racisme in voetbalstadion

Radio EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 14 en 16 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nlFacebook of op Twitter

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1