appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

FNV tegen ziekenhuizen: 'Haal geld maar uit ouwe sok'

ANP
vrijdag 15 november 2019 | KRO-NCRV | Han Schaeffer

Vakbond FNV eist dat ziekenhuizen linksom of rechtsom met geld over de brug komen voor een structurele loonsverhoging voor hun personeel. "Onze looneis was 5% en we hebben het nu al over veel lagere bedragen", zegt FNV bestuurder Elise Merlijn in het radio 1 programma 1op1. Ze vindt dat de bonden de werkgevers voldoende tegemoet zijn gekomen.

De werkgevers zijn bereid daar ruim 750 miljoen euro uit te trekken; de eisen van de vakbonden komt uit op zo’n 950 miljoen. Het verschil van 200 miljoen lijkt onoverbrugbaar. “We wachten al sinds juni op een beter bod, en we zitten in een impasse,” aldus Merlijn. “Er wordt niet meer onderhandeld.”

FNV tegen ziekenhuizen: 'Haal geld maar uit ouwe sok'

1 op 1

De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen stelt dat er al veel geld uit de eigen reserves in het salarisbod wordt gestoken, maar dat zonder extra geld vanuit Den Haag ze niet meer kunnen bieden.

Merlijn is ongevoelig voor dat argument en ook niet bereid om samen met de NVZ op te trekken om dat geld binnen te halen. “Als zij werkgever willen zijn, moeten ze dat ook zijn. Als zij hun personeel willen houden, moeten ze zorgen voor fatsoenlijk salaris en een lagere werkdruk. Al halen ze het uit een ouwe sok.”

Ook het argument dat een aantal ziekenhuizen nu al in financiële moeilijkheden zit, kan de vakbondsvrouw niet overtuigen. “Er zitten er vijf in de gevarenzone, daar komen dan wel oplossingen voor.”

Als de acties van komende woensdag niks opleveren, zullen er volgens Merlijn zeker nieuwe acties volgen.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1