Binnenland
KRO-NCRV

Gedeputeerde Brabant wil niet door de knieën voor boze boeren

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Gedeputeerde Brabant wil niet door de knieën voor boze boeren

Terwijl honderden boeren protesteren voor het Provinciehuis in Den Bosch, houdt Rik Grashoff, gedeputeerde voor Natuur, Water en Milieu zijn poot stijf: 'Het landbouwbeleid van de provincie staat al sinds 2017, dus iedereen weet al lang waar hij aan toe is', zegt hij in het radioprogramma 1 op 1. Hij wil geen stikstofregels intrekken, 'omdat daar de problemen niet mee worden opgelost'.

Daarmee veegt het voormalig Groenlinks-Kamerlid een van de belangrijkste eisen van de boeren van tafel: aan de datum van 1 april als uiterste datum voor het aanvragen van vergunningen voor de stallen, wordt niet getornd. En op de vraag wat het betekent als coalitiepartner CDA, die wél voor uitstel is, ook in dat standpunt volhardt, reageert Grashoff laconiek: "Er is best ruimte voor nuance, maar het beleid van de provincie is helder."

Provincie Brabant gaat geen stikstofregels intrekken

Hij benadrukt: "We gaan geen boeren gedwongen uitkopen. Die vraag ligt niet op tafel."

Brabant als voorbeeld voor Nederland

Volgens Grashoff lijken de regels die de Brabantse boeren krijgen opgelegd streng, maar over een paar jaar zal volgens hem blijken dat heel Nederland dat voorbeeld heeft gevolgd. Overigens denk hij dat óók als alle maatregelen op korte termijn worden ingevoerd, het toch nog zeker 10 jaar zal duren voor de stikstofneerslag in de Brabantse natuurgebieden tot een acceptabel niveau is gedaald.

Stikstofbeleid intrekken, zoals de provincie Friesland heeft gedaan onder druk van de boeren, is volgens Grashoff absoluut niet aan de orde. "Erg onzinnig om maatregelen in te trekken voor de bühne. In Friesland kan geen vergunning meer worden verleend. Ik zou daar als bouwvakker ook boos voor de deur gaan staan."

Ster advertentie
Ster advertentie