appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Wat als we rente gaan betalen over ons spaargeld

ANP
maandag 9 september 2019 | AVROTROS | Radio EenVandaag Twitter

De kans dat we binnenkort geld gaan betalen over ons spaargeld dat op de bank staat, is groot. Donderdag maakt de Europese Centrale Bank waarschijnlijk een verlaging van de Europese rente bekend. In Radio EenVandaag spreekt Suzanne Bosman uitgebreid over dit fenomeen. 

Programma item: 0

Een verlaging van de Europese rente betekent dat de kosten voor spaargeld dat op de bank staat, groter worden. Nu al maken alle banken verliezen over ons spaargeld en met de aanstaande maatregelen, zal dat alleen maar meer worden. Volgens Martin Visser, financieel commentator bij De Telegraaf, zullen de banken die kosten ongetwijfeld op de consument doorrekenen. Kortom: geld sparen gaat vanaf nu geld kosten.

Stimulans voor consumptie en investeringen

De verlaging van de rente is één van de maatregelen die de Europese Centrale Bank (ECB) donderdag zal aankondigen in een poging om economieën van diverse Zuid-Europese landen op gang te brengen. "De ECB verlaagt de rente om consumptie en investeringen te stimuleren. Een lage rente maakt geld lenen ook aantrekkelijk.", zegt Visser.

Het idee is dus dat de bank sparen gaat ontmoedigen. Consumenten moeten dus meer gaan uitgeven. "Maar over hoe effectief deze aanpak is, is discussie", ziet Visser.

Rente op spaargeld wordt niet torenhoog

Geld op de spaarrekening wordt dus veel minder interessant. Maar, moeten we dan met z'n alleen gaan beleggen? Nee. Niet als het aan financieel adviseur Henri Oelen ligt: "Het moet passen bij mensen. Bovendien wordt spaargeld vaak voor de korte termijn aan de kant gezet, als buffer voor onverwachte uitgaven."

Oelen verwacht overigens niet dat de negatieve rente consumenten veel geld zal gaan kosten. Volgens de adviseur hebben Nederlanders gemiddeld 40.000 euro op de bank en zal je over zo'n bedrag dus ongeveer tachtig euro per jaar aan rente betalen.

Radio EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 14 en 16 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nlFacebook of op Twitter

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1