appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Dak stadion AZ was voor instorting al verzwakt

ANP
vrijdag 30 augustus 2019 | NOS | NTR | Redactie

Het dak van het AFAS-stadion in Alkmaar was vermoedelijk voor de instorting van 10 augustus al verzwakt. Dat concludeert het ingenieursbureau dat onderzoek doet naar de oorzaak van het ongeluk in het AZ-stadion.

Dak stadion AZ was voor instorting al verzwakt

Zowel bij het ontwerp, de doorrekening als de bouw van het dak is "heel veel misgegaan", zei Erik Middelkoop van ingenieursbureau Royal HaskoningDHV op een persconferentie, te horen bij Nieuws en Co.

Zo is in het ontwerp geen rekening gehouden met een neerwaartse belasting door wind. In de dakconstructie ontbreken elementen die de constructie hadden kunnen versterken en lasverbindingen zijn te dun uitgevoerd.

Op 10 augustus stond er een harde zuidwestelijke wind. Dat komt vaker voor en soms waait het harder. Het ingenieursbureau stelt dat de dakconstructie al eerder moet zijn verzwakt. Het hoopt in het eerste kwartaal van volgend jaar met een definitief rapport te komen.

Ook elders in het stadion zijn gebreken ontdekt. De Onderzoekraad voor Veiligheid maakte daar twee weken geleden ook melding van. De gemeente Alkmaar liet voetbalclub AZ toen weten dat het stadion voorlopig niet meer gebruikt mag worden.

Dak stadion AZ was voor instorting al verzwakt

 

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1