appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Telegraafbericht zoon Halsema: 'Als je de zoon van de burgemeester bent, dien je je beter te gedragen'

ANP
woensdag 14 augustus 2019 | KRO-NCRV | Redactie Spraakmakers

Als je de zoon van de burgemeester bent, dan gelden er andere regels. Dat zegt Jan-Kees Emmer in reactie op de arrestatie van de zoon van Femke Halsma en de berichtgeving in De Telegraaf. "Als je de zoon bent van de burgemeester, dan dien je je beter te gedragen."

Stand.nl: De berichtgeving over de zoon van Halsema gaat te ver

Volgens de voormalige adjunct-hoofdredacteur van De Telegraaf leeft de burgemeester in een glazen huis. Hij vindt de berichtgeving van de krant prima. "Je mag hem als pers niet actief achtervolgen met fotografen als hij niets gedaan heeft, maar zelfs zijn advocaat geeft toe dat hij een strafbaar feit is begaan. Dan kan het je gebeuren dat je op de voorpagina van De Telegraaf belandt."

Volgens Emmer streeft Halsema als burgemeester bepaalde normen in de samenleving na. "Dan moet je geen misstappen maken." Het is volgens Emmer opmerkelijk dat de burgemeester, als misdaadbestrijder, deze normen niet lijkt te kunnen opleggen aan haar eigen zoon. "Je kunt je afvragen of ze in staat is dit voor de stad wél te doen", aldus Emmer.

'Volstrekt idioot' 

Strafrechtadvocaat Harriët de Kroon is gespecialiseerd in jeugdzaken en ze is het niet eens met Emmer. "Elke jeugdstrafzaak is per definitie besloten. Het is volstrekt idioot dat de Telegraaf het op deze manier publiceert." Zelf heeft De Kroon wel eens een vergelijkbare zaak gehad. "Dat ging ook over een verlaten woonark, waar jongeren aan het chillen waren met een klappertjespistool." 

"Het onderzoek loopt nog en de verdachte is minderjarig, benadrukt de strafrechtadvocaat. "Als de zaak straks voor de rechter zou komen, mag er ook geen pers bij", vervolgt de specialist in jeugdzaken.

Voldoende gestraft

"Ik heb ook wel eens gehoord dat haar man een oude diesel rijdt, maar dat is totaal niet relevant." Kan de media-aandacht het proces beïnvloeden? "Voor hem in positieve zin, hij is door de modder gehaald. Een rechter kan straks best oordelen dat hij meer dan voldoende is gestraft."

 

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1