appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Wat het daglicht niet verdragen kan
STER Advertentie

Wereld Orgasme Dag of Pannenkoekendag zijn 'onzindagen'

Annie Spratt
woensdag 7 augustus 2019 | KRO-NCRV | Redactie Spraakmakers

Roodharigendag of Wereld Orgasme Dag, maar ook Oceanendag of de Internationale Vrouwendag. Nederland kent 669 themadagen. "Belangrijke dagen zoals Wereld Aids Dag worden ondergesneeuwd door al die onzindagen", zegt Jan-Kees Emmer in Spraakmakers.

Het Mediaforum met Jan Kees Emmer en Marc Josten

KRO-NCRV's Pointer onderzocht dat er in Nederland bijna twee themadagen pér dag zijn. Journalistieke redacties maken gretig gebruik van deze dagen, zeker in de zomermaanden als er wat minder 'groot' nieuws is.

Hoewel een Internationale Dag van het Naakt Tuinieren lollig klinkt, vindt mediaondernemer Emmer dat redacties hier niet zomaar in mee moeten gaan. "Relevantie moet de belangrijkste afweging zijn, maar het staat redacties natuurlijk vrij om te doen wat ze willen."  

Wereld Orgasme Dag

Daarnaast stipt Emmer aan dat adverteerders niets liever willen dan genoemd worden in serieuze journalistieke rubrieken. Wereld Orgasme Dag zou een aanleiding kunnen zijn om het te hebben over een nieuw wetenschappelijk onderzoek. Maar journalisten moeten waakzaam blijven, aldus Emmer. "Wat nou als daar de producent van Viagra achter zit?" Hij denkt dat het beter is om als journalistiek weg te blijven van 'belangendagen' als er een commerciële partij achter zit. 

Commerciële fuik  

Ook Marc Josten vindt dat veel van deze dagen 'totale flauwekul' zijn. De hoofdredacteur van Omroep HUMAN vindt dat journalisten niet in deze 'commerciële fuik' moeten trappen. Ze leiden volgens Josten af van de dagen die wél belangrijk zijn, zoals bijvoorbeeld 4 of 5 mei. Daarnaast moet het verhaal leidend zijn, niet de agendajournalistiek. 

Internationale Dag van Transgenders

Vandaag, woensdag 7 augustus, is het de Internationale Dag van Transgendervisibiliteit.  Als het gaat om een belangengroep, dan kan een speciale dag wél relevant zijn, denkt Adriana van Dooijeweert, voorzitter van het College van de Rechten van de Mens. "Deze mensen lopen nog steeds tegen grote problemen aan in de maatschappij en deze discussie kun je op die dag voeren." Zelf organiseert het College tal van activiteiten op de Internationale Mensenrechtendag op 10 december.  

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1