appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Boerkabuddie: Agressie online tegen boerkadragers 'beangstigend'

ANP
donderdag 1 augustus 2019 | KRO-NCRV | Teunie Stoffele

Het 'boerkaverbod' is ingegaan en zorgt - net als in aanloop naar het verbod - voor veel commotie. Het Algemeen Dagblad schreef woensdag een stuk over 'de feiten'. De krant haalt aan dat het is toegestaan om een burgerarrest uit te voeren wanneer een boerka gedragen wordt op een plek waar dat verboden is. 

Stand.nl: Het boerkaverbod geeft een veilig gevoel
Reden voor sociaalwetenschapper van de Universiteit Utrecht Linda Duits, om zichzelf op te werpen als 'boerkabuddy' vertelt zij in Spraakmakers. Duits: "De boerkabuddy is een initiatief dat ontstaan is vanuit de zorgen over de reacties die er op social media zijn." 

Duits las online dat er mensen zijn die, gesterkt door het artikel in het AD, zelf boerka- of nikabdragers willen opsporen en eventueel staande willen houden of tegen de grond werken. "Ik vind dat vrouwen in Nederland veilig over straat moeten kunnen." Als boerkabuddy kun je boerka- of nikabdragers vergezellen wanneer zij niet de straat op durven gaan. 

Onveilig gevoel 

Mediaondernemer Jan-Kees Emmer vindt het stuk van het AD in deze context wat 'zwaar aangezet', maar steunt het boerkaverbod. "Er zijn aanslagen bekend van mensen die dat deden met een nikab aan." Emmer kan zich het onveilige gevoel goed voorstellen. "Wie zegt mij dat dit een vrouw met goede bedoelingen is of een man. Je moet gewoon je gezicht laten zien. En dat geldt ook voor integraalhelmen en andere gezichtsbedekkende kleding."

Agressie islam  

Duits snapt het gevoel van onveiligheid niet. "Er zijn in Nederland nog nooit problemen gemeld met vrouwen in boerka en het gaat om een hele kleine groep." Bovendien vindt ze het sowieso geen noodzaak om te weten of iemand die je op straat tegen komt een man of een vrouw is. "Je hebt niet het recht om iemands gender te weten."

Duits denkt dat deze hele discussie niet over veiligheid gaat, maar gericht is tegen de islam zelf. "De sluier staat in het westen symbool voor de islam. Vooral op sociale media wordt die agressie tegen de islam zichtbaar in de afkeer van de nikab op straat."

Stand.nl: Het boerkaverbod geeft een veilig gevoel 

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1