appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Nooit Meer Slapen
STER Advertentie

NBTC Holland Marketing: 'Stel minister van toerisme aan'

ANP
woensdag 31 juli 2019 | KRO-NCRV | Yvet Maassen en Tom Veldhuijzen

Er is totaal geen regie over het toerisme in Nederland. Er wordt "te veel in postzegeltjes gedacht". Dat zegt Jos Vranken, directeur van het Nederlandse Bureau voor Toerisme en Congressen (NBTC) in Spraakmakers. "Het wordt tijd voor een minister van Toerisme, met een uitgebreid mandaat, die het birdseye-overzicht heeft."

"Toerisme vraagt om een centrale regie, met een uitgebreid mandaat. Toerisme is als onderdeel van ons bruto nationaal product groter dan de landbouw. Maar dat heeft een eigen ministerie en sterke lobby. Dat ontbreekt bij toerisme. Het belang is groot en toerisme groeit alleen maar', zegt Vranken.

Hij wil een minister met een uitgebreid mandaat. "Niet iemand die boodschappen moet doen bij andere departementen. Hij moet de centrale regie voeren. Voor gasten die Nederland bezoeken doen gemeente-, of provinciale grenzen er niet toe", ziet Vranken, maar het beleid wordt wel 'in postzegeltjes' bedacht.

NBTC Holland Marketing: “Stel minister van toerisme aan”

Spraakmakers

"De Toeristische sector lijkt op een schilderij van Mondriaan. Iedere gemeente is bezig met z'n eigen vakje", zegt toerismeconsulent Hans van Leeuwen. Op die manier worden toeristen slecht gespreid over het land. Waar de hoofdstad bepaalde toeristen wil weren, staan andere steden te springen om meer bezoekers.

“Zonder sturing is toerisme net als water. Als je niks doet, dan loopt het naar het laagste punt en dan loopt het over. We zijn goed in het verleggen van waterstromen. Dit is een groot pleidooi om actief richting te geven aan toekomstige bezoekersstromen. Dat kan alleen maar met een bird’s-eye view”, zegt Vranken.

Hij vult aan: "Kijk nou naar Giethoorn, daar lopen heel veel Chinese toeristen rond die graag willen shoppen. Twintig minuten verder ligt Zwolle, daar hebben winkeliers moeite om hun winkels open te houden, omdat de inwoners zelf - gechargeerd gezegd - achter hun laptop kruipen om schoenen te kopen".

Inperken van overtoerisme 

Veel andere landen hebben al een bewindspersoon die zich bezighoudt met het inperken van overtoerisme en de promotie van het land. Griekenland, India, Groot Brittannië en Zuid-Afrika hebben bijvoorbeeld zo'n minister. Nu valt toerisme onder de portefeuille van staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat. 

Al jaren groeit toerisme in Nederland. In 2019 wordt er weer een groei van 4 procent verwacht. Meer dan 19 miljoen bezochten Nederland vorig jaar. Onze hoofdstad is de grootste trekpleister van het land die jaarlijks goed is voor meer dan 37 procent van de internationale vakantiegangers.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1