appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: NOS Radio 1 Journaal
STER Advertentie

Hoge Raad: Nederland voor 10 procent aansprakelijk voor dood moslimmannen Srebrenica

AFP
vrijdag 19 juli 2019 | KRO-NCRV | NOS | Redactie

De Staat is in beperkte mate aansprakelijk voor de dood van moslimmannen die zich na de val van de enclave Srebrenica op de Nederlandse basis in Potocari gevonden, heeft de Hoge Raad geoordeeld. Dutchbat wist dat de 350 mannen die van het terrein werden afgestuurd, het reële gevaar liepen op mishandeling en de dood.

Dutchbat had de 350 mannen volgens de Hoge Raad de keuze moeten bieden op de compound te blijven. Door dit na te laten ontnam Dutchbat hun de kans uit de handen van de Bosnische Serviërs te blijven. Die kans was klein, maar niet verwaarloosbaar. De Hoge Raad schat die kans op 10 procent, nadat eerder het hof die kans op 30 procent schatte. De Staat is dus aansprakelijk voor 10 procent van de schade die de nabestaanden hebben geleden. De nabestaanden kunnen die schade op de Staat verhalen.

Om dit Twitterbericht te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De Bosnische Serviërs hadden waarschijnlijk ontdekt dat er mannelijke vluchtelingen op de basis waren en hadden de machtsmiddelen hen te arresteren. Dutchbat had dit niet kunnen voorkomen, zegt de Hoge Raad.

Dutchbat bevond zich in een extreem lastige positie, omdat de Nederlanders met een lichte bewapening tegen een overmacht aan zwaarbewapende Serviërs stonden, benadrukt de Hoge Raad.

Leila Prnjavorac volgt de zaak al jaren. Zij snapt goed hoe de nabestaanden, de 'Moeders van Srebrenica', zich voelen. De Moeders van Screbrenica hadden gehoopt op volledige aansprakelijkheid. "Net zoals we met de MH17 willen dat de onderste steen boven wordt gehaald, willen de moeders ook volledige erkenning en herkenning", zegt ze in NOS Met het Oog op Morgen.  

Leila Prnjavorac blikte gisteravond in Met het Oog op Morgen vooruit op de uitspraak

Volgens Prnjavorac is het belangrijk dat de gebeurtenissen in Srebrenica worden gezien als gezamenlijke geschiedenis. "We hebben hier allemaal leed aan. Dit is voor ons allen een zwarte bladzijde. Als je het erkent als iets gezamenlijks, kan je het samen gaan dragen."

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1